Hoge volatiliteit, een term die in één adem genoemd wordt met cryptocurrencies. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Cryptocurrencies hebben geen monopolie op het woord volatiliteit. Dit is namelijk de beweeglijkheid van de koers. Een voorbeeld hiervan is een crypto, maar dit kan ook een aandeel of index zijn. Een koers die flink schommelt, dus veel en snel omhoog en omlaag gaat, heeft een hoge volatiliteit.
Zal deze volatiliteit ooit plaatsmaken voor een stabiele crypto? En wanneer moet je bitcoin kopen? Lees snel verder om erachter te komen!
Bitcoin als voorbeeld
Laten we de Bitcoin als voorbeeld nemen. Op het moment van schrijven zijn alle Bitcoins bij elkaar 932 miljard euro waard. Dit is nog niets vergeleken met de wereldwijde valutamarkten. Totdat de Bitcoinmarkt net zoveel liquiditeit biedt als de traditionele valutamarkten, zal de volatiliteit blijven bestaan. Te ingewikkeld? We leggen het uit met een dikke man…
Een dikke man springt in een zwembadje
Stel je voor. Een dikke man springt in een zwembadje. Op het moment dat hij zijn zware lijf in het water laat zakken, stroomt er veel water uit het zwembadje. Als de man eruit stapt, zie je dat het waterpeil verandert is.
Dezelfde dikke man gaat een dag later naar een groot meer. Hij legt zijn handdoek op de steiger en maakt een aantal bommetjes. Vervolgens vraagt hij zijn dikke vriend mee te gaan zwemmen en spettert hij zijn zoontje ook nog eens nat. Al deze inspanningen doen niets met het waterpeil in het meer. Hoe zeer de man ook probeert, er is niets wat hij met zijn zware lijf kan doen om het waterpeil te veranderen.
In deze analogie is de dikke man een investeerder met veel geld en het zwembadje is de Bitcoinmarkt. Als iemand deze markt betreed of verlaat, heeft dit een groot effect op het waterpeil, de prijs. Het grote meer is de traditionele valutamarkt. De prijs van de traditionele valutamarkt schommelt niet bij het intreden of uittreden van enkele grote investeerders. Omdat er voldoende water, liquiditeit, is, is deze markt stabiel.
Een kwestie van tijd
In landen als Venezuela en Zimbabwe heeft Bitcoin als betaalmiddel aan populariteit gewonnen, omdat de traditionele valuta in die landen faalden. Sommigen beweren dat het slechts een kwestie van tijd is voordat andere nationale financiële systemen beginnen af te brokkelen. Op dat moment zullen Bitcoin en andere cryptocurrencies het vertrouwen, de goedkeuring en de liquiditeit krijgen die ze verdienen. Op dat moment kunnen er gerust wat dikke mannen in het meer stappen. Ze zullen het waterpeil, de Bitcoin prijs, niet meer kunnen veranderen.