Het is een veelbesproken onderwerp op het moment: verduurzaming. Is uw huidige ketel toe aan vervanging of bent u klaar om de stap te nemen naar een warmtepompboiler? Lees dan dit artikel. Hierin zullen we meer vertellen de duurzame producten die u daarbij helpen.
Innovatie op het gebied van verwarming
Laten we starten met een steeds meer gekozen opties: de hybride spaarpompen en de warmtepompboilers. Vanaf 2026 is het in Nederland enkel nog mogelijk om hybride cv-ketels of warmtepompen te kopen voor uw huis. Deze hybride ketels combineren een traditionele ketel met een warmtepomp.
Nederland en zijn aanbieders zijn zich dan ook volop aan het klaarmaken voor deze aankomende verandering. Dit ziet u terug doordat er steeds meer duurzame producten zoals warmtepompen en hybride systemen toe worden gevoegd aan het assortiment. Hiernaast zien we ook steeds meer andere handige energiebesparende opties die wat goedkoper en laagdrempeliger zijn, zoals buisisolatie en slimme thermostaten.
Waarom een duurzame cv-ketel?
In het verleden werden cv-ketels wel eens gezien als inefficiënt, er ging veel meer energie in dan dat er warmte uit kwam. Echter worden er tegenwoordig cv-ketels gemaakt die zeer duurzaam zijn. Deze ketels hebben een extreem hoog rendement (soms meer dan 100%) en kunnen daardoor de gasprijzen alsnog aanzienlijk laag houden.
De meeste mensen zijn momenteel nog in het bezit van een cv-ketel. Wanneer deze al meerdere jaren oud is kan het interessant zijn om een nieuwe cv-ketel te kopen. Oude ketels kunnen namelijk tot wel 20% meer gas gebruiken dan nieuwere modellen. Verder duurt het minder lang om uw huis warm te krijgen. Verouderde ketels krijgen namelijk te maken met een daling in vermogen.
Hybrid ready ketels werken zowel op gas als op waterstof. Investeren in een hybride ketel kan zeer interessant zijn wanneer uw woning momenteel nog niet goed geïsoleerd is. Totdat het huis goed is geïsoleerd kunt u de cv-ketel gebruiken. Hierna kunt u deze aansluiten op een warmtepomp en profiteren van de voordelen van dien.
Hybride cv-ketels
Hybride cv-ketels kunnen ook ketels zijn die al verbonden zijn met een warmtepomp. De werking van dit soort systemen is simpel. Over het algemeen wordt het water verwarmd door de warmtepomp en in sommige gevallen zal de cv-ketel bijspringen. Situaties waarin dit voorkomt zijn bijvoorbeeld bij een koude buitentemperatuur of een grote hoeveelheid warm water.
Een hybride cv-ketel is een mooie oplossing wanneer uw woning al goed geïsoleerd is. Uw energiekosten kunnen namelijk wel tot 70% dalen.
Waarom een warmtepomp plaatsen?
Één van de voornaamste voordelen van het plaatsen van een warmtepomp is dat er na plaatsing geen gaskosten meer gemaakt worden. Erg fijn is met de huidige gasprijzen. Met oog op de toekomst is het waarschijnlijk dat gas enkel duurder gaat worden. Andere voordelen van een warmtepomp zijn:
- Energie besparing
- Verzorgt ook verkoeling bij warme temperaturen
- Lage onderhoudskosten
- Milieuvriendelijk door een lagere CO2-uitstoot
- Subsidie mogelijk
Overweging
De overstap naar een duurzame oplossing is onvermijdelijk. De vraag is wanneer u deze stap gaat nemen. Het diverse aanbod en de investering maken de keuze voor veel mensen lastig. Wanneer u wilt investeren in een duurzame oplossing kan dit in vele gevallen enkel uit als het huis reeds geïsoleerd is.
Woont u in een huis die nog niet voldoende geïsoleerd is? Dan is het aan te raden om te investeren in een cv-ketel die in ieder geval hybride ready is. Zo bent u klaar voor de toekomst en kunt u tot het zo ver is, investeren in betere isolatie.
Woont u in een goed geïsoleerd huis? Dan is het zeer interessant om te investeren in een warmtepomp. De isolatie heeft namelijk een positief effect op de terugverdientijd. Eveneens zullen de energiekosten een stuk lager zijn in het geval van goede isolatie.
Het investeren in een warmtepomp wordt beloond door de overheid. Deze heeft namelijk subsidies beschikbaar gesteld voor mensen die deze stap nemen. Dit doen ze om de overstap zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De investering in een warmtepomp wordt door de subsidie aanzienlijk lager.