like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

De zon als bron: vijfjarig zoneiland levert recordhoeveelheid warmte

Van: op 9 februari 2016

zoneiland almere[ foto Jorrit Lousberg ]

Zoneiland Almere, een van de grootste zonnecollectorenvelden ter wereld, leverde in 2015 een recordhoeveelheid warmte. Ziet de toekomst van de zon als bron voor warmte er zonnig uit?

Zoneiland Almere, een veld met 7.000 m2 zonnecollectoren voor duurzame warmte, leverde in 2015 een recordhoeveelheid warmte. Het eiland vlakbij de woonwijk Noorderplassen-West wekte met ruim 9.200 Gigajoule zo’n 15% meer energie op dan in 2014. Die opbrengst is voldoende voor een miljoen douchebeurten.

Direct vanuit de zon als bron

“Wat we hier aan warmte produceren, komt direct van de zon als bron”, zegt Gerrit Daalmeijer, vanuit Nuon verantwoordelijk voor het beheer van Zoneiland Almere, over het duurzame rendement van het project. “De omzetting van zonne-energie naar warm water is veel efficiënter dan naar stroom, zoals gebeurt bij zonnepanelen die elektriciteit leveren.”

Het inmiddels vijfjarige Zoneiland voorziet woningen in Noorderplassen-West van verwarming en warm tapwater. In totaal leveren de 520 zonnecollectoren op het eiland 10% van de jaarlijkse warmtebehoefte van de wijk. Het stadswarmtenet levert de overige 90%, zorgt voor het warmtetransport van Zoneiland naar de wijk én garandeert dat er ook op bewolkte dagen voldoende verwarming en warm kraanwater is. De huishoudens in Noorderplassen-West beschikken daarmee over een warmtevoorziening die 40 tot 50% minder CO2 uitstoot dan gasgestookte cv-ketels.

Optimalisatieslag

Hoe is de recordhoeveelheid warmte die Zoneiland in 2015 leverde te verklaren? “Er is zeker meer zon geweest, met name in het voorjaar. Maar tegelijkertijd hebben we een optimalisatieslag gemaakt binnen de systemen op Zoneiland”, zegt Daalmeijer. “We hebben bijvoorbeeld gekeken hoe de collectoren de zonstraling beter kunnen opvangen en hoe we de instelling van de pompen kunnen optimaliseren.” De nieuwe instelling van het besturingssysteem zorgt ervoor dat de warmteopslag langer plaatsvindt, ook als er even geen zon is. Daardoor kan er beter geprofiteerd worden van de – in het Hollandse klimaat natuurlijk regelmatig afwezige – zonstraling.

Koploperproject

Al sinds de oplevering in 2010 staat Zoneiland Almere bekend als koploperproject. Nederland kende – en kent – geen ander zonnecollectoreneiland met een dergelijke omvang: 15.000 m2 grond, waarvan de oppervlakte van anderhalf voetbalveld bedekt is met collectoren. Het ovaalvormige terrein ligt ingebed tussen de ringweg en Almere-Stad, dichtbij de wijk Noorderplassen-West, waardoor het warmteverlies tijdens transport minimaal is.

“De feitelijke bijdrage van Zoneiland aan de totale energievoorziening van Almere is op dit moment heel klein – onder de 1%”, zegt Erwin Lindeijer van de gemeente. “Maar het project fungeert als een reminder van de waarde van zonnecollectoren. Het is zo mooi om te zien dat Zoneiland zelfs in hartje winter warmte kan leveren als de zon even schijnt. De rol in de positieve beeldvorming over duurzame energie is misschien wel een belangrijker effect van Zoneiland dan de kwantitatieve bijdrage aan de warmtevoorziening van de stad.”

Energietransitie

Is een grootschalig zonnecollectorenveld een wenkend perspectief voor alle gemeenten in Nederland? Voor de doorontwikkeling van grootschalige terreinen met zonnecollectoren zijn buffers, die een teveel aan warmte kunnen opslaan voor perioden waarin de warmtebehoefte groter is, essentieel, benadrukt Lindeijer. Maar ook nu al helpt de combinatie van Zoneiland en het stadswarmtenet de gemeente om de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen te halen. “Almere wil in 2022 energieneutraal zijn. Dat is een ambitieuze doelstelling, waarin het warmtenet een centrale rol speelt. Want twee derde van de energievraag in Almere bestaat uit warmte. Zoneiland levert echt duurzame warmte en realiseert in de wijk Noorderplassen-West een significante CO2-reductie.”

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Flevoland, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Jan B schreef:

  Een van de grootste?
  In Denemarken (bij het Deense dorp Vojens) is de grootste zonneboiler in werking getreden. Deze zonneboiler bevat ruim 50.000 (7000 in Almere) vierkante meter aan zonnecollectoren (thermisch vermogen van 37 megawatt), waardoor 50% van de warmtebehoefte van 2000 gezinnen worden opgevangen.

  Dit dorp ligt dicht bij de Duitse grens en werkt met het opslagen van de opgewekte warmte. Dit opslagen wordt gedaan door een goed geïsoleerde zandput met een volume van 203.000 kubieke meter te gaan gebruiken.

  Maar misschien is het toch beter om het lokaal op te wekken, bv per woning blok. Minder verliezen door minder transportkosten.
  Maar dat is in Nederland nog ver weg zolang we een minister Blok hebben die het belangrijker vind dat woningbouwverenigingen 2 miljard aan de schatkist afdragen. Terwijl ik hier zit te typen kijk ik naar net gerenoveerde daken van 3 woningblokken van ieder 6 woningen. Mooi nieuw geïsoleerd dak maar geld voor zonnepanelen en zonnecollectoren was er niet meer. Dat is nog wel gebeurd bij een vorig renovatieproject waardoor die woningen nagenoeg energie-neutraal zijn. Zonde, gemiste kans voor 18 woningen met dank aan deze VVD minister.