Hoewel zonnepanelen een vaak besproken onderwerp zijn om te besparen op de energiekosten, geldt dit al helemaal voor het toevoegen van een thuisbatterij. Dit is namelijk nog een stuk duurzamer. In dit artikel lees je wat een thuisbatterij is, geven we antwoord op de meestgestelde vragen en ontdek je de voordelen.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is in feite een accu die stroom van je zonnepanelen kan opslaan, zodat je dit op een later tijdstip kunt gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt en dus ook ‘s nachts.
Net zoals dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn, zijn er ook meerdere soorten thuisbatterijen. Zo kan de ene batterij meer energie opslaan dan de andere en ook het vermogen verschilt. Dit laatste bepaalt hoe snel er energie kan worden geleverd, wat handig is als je veel apparaten tegelijkertijd wil gebruiken.
Zonnemarkt is een onderneming die gespecialiseerd is in thuisbatterijen en je kan voorzien van een persoonlijk advies. Als je erover denkt om zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij aan te schaffen, maar ook voor het toevoegen van een accu op bestaande panelen. Zoals je begrijpt is zo’n batterij dus een zeer nuttige toevoeging op zonnepanelen, met een groot aantal voordelen.
De voordelen van een thuisbatterij
Hoewel het grootste voordeel natuurlijk is dat je energie kunt opslaan en op ieder gewenst moment kunt gebruiken, heeft een thuisbatterij nog een aantal andere voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat je onafhankelijk bent van een energiecentrale en dit draagt bij aan de mate van zelfvoorzienendheid.
Een ander voordeel is dat je door de toevoeging van de juiste thuisbatterij optimaal gebruik maakt van je zonnepanelen. Dit bespaart weer op de kosten en het is momenteel een van de meest duurzame manieren van zonne-energie.
Veelgestelde vragen
Maar is een thuisbatterij de investering wel waard? Dit is een vraag die veel mensen hebben en dit heeft natuurlijk te maken met de terugverdientijd. Uiteraard verschilt dit per situatie. Zo is een thuisbatterij bijvoorbeeld erg voordelig als je veel energie gebruikt op momenten dat je zonnepanelen geen energie opwekken. Bijvoorbeeld als je overdag niet veel thuis bent of je graag ‘s nachts de vaatwasser aanzet.
Het is ook afhankelijk van de terugverdien vergoeding die je ontvangt van de energieleverancier. Als deze heel laag is, dan is een thuisbatterij vaak de moeite waard. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en de kosten van de thuisbatterij, die natuurlijk onderling verschillen, moet je rekenen op een investering die tussen de 6 tot 14 jaar wordt terugverdiend.
Zonnepanelen en een thuisbatterij worden vaak aangeschaft met het oog op de toekomst. Een andere vraag die dan ook veel wordt gesteld, is hoe het zit met de salderingsregeling van de thuisbatterij. Deze regeling zal in 2031 ten einde komen en zal vanaf 2025 langzaam worden afgebouwd. Daarna zal je nog een vergoeding ontvangen voor de geleverde stroom, die zal worden gebaseerd op de huidige stroomprijs.
Thuisbatterijen zijn dus een manier om ook voordeliger uit te zijn, nadat de salderingsregel is afgeschaft. Zo ben je veel onafhankelijker van energiebedrijven, die vaak ook bezitters van zonnepanelen benadelen. Het is de beste manier om zoveel mogelijk geld te blijven besparen met zonnepanelen.