Welk hout is het beste voor uw buitenproject? Hier verschillen meerdere meningen over. Een van meest gebruikte houtsoorten in Nederland zijn Douglas hout en vurenhout. Beiden zijn sterke houtsoorten die gebruikt kunnen worden voor meerdere doeleinden. Zo kun je onder andere een tuinhuis of veranda ervan maken.
In het voorjaar wordt er enorm veel geklust door particulieren en bedrijven. Hierbij worden veel bouwbedrijven bezocht o.a. de Gamma en Praxis. Als klusser wil je altijd materiaal inkopen van duurzaam kwaliteit. Zo maken o.a. hoveniers en tuinbedrijven veel gebruik van Douglas hout en sierbestrating om tot een mooi eindproduct te komen.
We hebben een reeks ranglijsten samengesteld om de eigenschappen van hout te vergelijken en te beoordelen.
Wat is natuurlijk duurzaam hout?
Natuurlijk duurzaam Douglas hout is afkomstig van boomsoorten met inherente eigenschappen om bederf door water, schimmels of insecten te weerstaan. Een houtvochtgehalte tussen 20-30% is het beste voor schimmels om te koloniseren. Schimmels groeien het liefste bij temperaturen tussen 21°C en 32°C. Zodra schimmels zijn gevestigd, beginnen insecten en termieten hun intrede te doen. Bepaalde boomsoorten hebben complexe en efficiënte chemische verdedigingssystemen ontwikkeld om hun weerbaarheid tegen deze bedreigingen te vergroten. Houtsoorten die van nature bestand zijn tegen water, schimmels, schimmels en insecten, variëren in hun vermogen in elke specifieke verdediging. Het hout van Douglas heeft een minimale levensduur van 10 tot 15 jaar. Wel is het erg belangrijk om continue Douglas hout te behandelen.
Hoe onderhoud je hout buitenshuis?
De sleutel om Douglas hout lang mee te laten gaan, is om het te laten drogen. Water wordt het gemakkelijkst geabsorbeerd door bevestigingsgaten en eindkorrels. Oppervlakteafdichtingsmiddelen zijn bestand tegen wateropname en variëren van ademende buitenverven tot plantaardige oliën of synthetische vernissen en polyurethanen. Enkele mooie ideeën voor Douglas hout kan je ook nog is vinden op inspiratiesites als wonenonline en Vtwonen.
Als je een oppervlaktebehandeling gebruikt, zorg er dan voor dat het een ademend product is en vocht uit het hout laat ontsnappen. Voor elk houtproduct voor buiten worden oppervlaktebehandelingen geadviseerd en deze kunnen het beste om de paar jaar opnieuw worden aangebracht of indien nodig op basis van uw lokale omgeving. Droge klimaten zijn doorgaans vriendelijker voor de levensduur van het hout dan vochtige klimaten.