Na zuivering van het afvalwater bestaande uit urine uit het Drentse provinciehuis blijft er een bruikbaar en duurzaam kunstmestproduct over. Een test van de provincie Drenthe en het waterschap Hunze en Aa’s bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Scheemda bewijst dat het kan. Daar haalt het waterschap Groene Gazonmest uit afvalwater. Het eerste zakje kunstmest werd vrijdag 21 juni door bestuurslid Harrie Prins aan gedeputeerde Henk van de Boer overhandigd. Er is 2 jaar aan de pilot ‘Gele Stroom en Groene fosfaat’ gewerkt. Naast kunstmest wordt ook energie uit afvalwater gehaald.
Gescheiden sanitatie
Het provinciehuis in Drenthe is één van de eerste organisaties in Noord-Nederland met gescheiden sanitatie. Sinds de renovatie in 2011 wordt urine van ambtenaren en bezoekers apart opgevangen in speciale toiletten en verzameld in opslagtanks. Waterschap Hunze en Aa’s zorgt voor de afvoer en verwerking van het afvalwater. Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om tijdens het zuiveringsproces fosfaten uit de urine te halen. Hoge concentraties aan fosfaat en stikstof worden met magnesium omgezet in het kristal magnesiumammoniumfosfaat (struviet).
Prima meststof voor de tuin.
Door ‘scheiding aan de bron’ kan uiteindelijk de waterkwaliteit wordt verbeterd. Bovendien wordt slim omgegaan met fosfaat, dat normaal gesproken verloren gaat bij de zuivering en waarvan wereldwijd steeds minder beschikbaar is. Tot slot is de nieuwe techniek kosten- en energiebesparend voor de waterzuiveringsinstallatie. Waterschap Hunze en Aa’s en de provincie Drenthe zetten de duurzame werkwijze voort. De provincie Drenthe ziet het als taak om milieu, klimaat- en energievraagstukken aan te blijven pakken met ruimte voor kennisontwikkeling en -uitwisseling. Het waterschap wil de techniek voortaan ook toepassen op de zuivering in Assen. Daarnaast wordt gekeken of de struviet als meststof voor bijvoorbeeld golfbanen en voetbalvelden kan worden afgezet. De Groene Gazonmest is nog geen officieel erkende mest en mag in Nederland nog niet worden afgezet. Een wijziging op de wetgeving hiervoor wordt momenteel voorbereid.