Bedrijven die actief zijn in de bouw en sloop, infra en techniek hebben geregeld te maken met elektrisch afval, zoals verlichting en armaturen. Dit type afval moet apart worden ingezameld en aangeboden voor verdere verwerking. Deels omdat elektrisch afval vaak milieubelastende stoffen bevat, maar zeker ook omdat er nog waardevolle grondstoffen uit kunnen worden teruggewonnen. Op die manier kan de sector dus effectief bijdragen aan de Europese doelstellingen op het gebied van circulariteit. Daarbij is gescheiden inleveren van lampen en armaturen ook een vastgelegde verplichting in het Bouwbesluit.
Stichting OPEN maakt zich er hard voor om het bedrijven zo gemakkelijk mogelijk te maken om elektrisch afval conform wet- en regelgeving af te danken en te recyclen. We hebben een netwerk opgezet van Wecycle-inleverpunten voor bedrijven zoals technische groothandels, metaalrecyclers en/of CENELEC-gecertificeerde verwerkers waar elektrisch afval naartoe gebracht kan worden. Ook stellen we inzamelmiddelen beschikbaar en halen partijen bij bedrijven op. Alle opties zijn eenvoudig te vinden op de vorig jaar gelanceerde website wecyclevoorbedrijven.nl.
Tegelijkertijd zijn we op zoek naar (veel) meer regionale partijen die als Wecycle-inleverpunt voor bedrijven willen fungeren. Want immers: hoe fijnmaziger het netwerk van inleverpunten, hoe minder ver bedrijven hoeven te rijden om hun elektrisch afval in te leveren voor recycling. In een sector waar geldt dat tijd = geld geen onbelangrijk voordeel.
Voor bedrijven in de bouw en sloop, infra en techniek kan het om meerdere redenen interessant zijn zich aan te melden als Wecycle voor bedrijven-inleverpunt. Om te beginnen is het extra service richting de eigen klanten, die je op deze manier een laagdrempelige oplossing biedt voor afgedankte lampen, armaturen en ander elektrisch afval. Het zet je bedrijf bovendien op de kaart als een speler die duurzaamheid en circulariteit hoog op de agenda heeft staan. En last but not least kan het financieel interessant zijn, want dankzij een stimuleringsregeling van Stichting OPEN wordt er een vergoeding uitgekeerd voor verschillende apparaten die worden ingenomen en gescheiden worden afgegeven aan een CENELEC-gecertificeerde verwerker. En dit nog bovenop de eventuele materiaalwaarde die je zelf onderhandelt met een CENELEC-gecertificeerde verwerker, bijvoorbeeld voor armaturen! Hiervoor moet je wel voldoen aan de toetredingsgrondslagen voor de stimuleringsregeling (zoals het hebben van een risico- en veiligheidsplan en voldoen aan arbo- en milieuwet- en regelgeving).
Tot slot: bij vragen over het afdanken van elektrisch afval zoals lampen en armaturen raad ik iedereen aan om contact op te nemen met Stichting OPEN. We helpen je graag verder. Dat geldt uiteraard ook voor bedrijven die interesse hebben om een Wecycle voor bedrijven-inleverpunt te worden. Maar kijk eerst even op www.wecyclevoorbedrijven.nl en www.stichting-open.org/tips/inzamelen-van-afgedankte-apparaten. Veel antwoorden zijn daar al te vinden!
Gied van Hoorn, bestuurslid van Stichting OPEN en directeur van LightRec, belangenbehartiger voor de verlichtingssector