De eerste deadline van het in 2013 afgesloten Energieakkoord komt snel dichterbij. In 2020 zou veertien procent van de opgewekte energie uit duurzame bronnen zoals wind en zon moeten komen, en zou in totaal 100 PJ energie bespaard moeten zijn. Aangezien de verwachting bestaat dat de doelen niet gehaald worden, zijn aanvullende maatregelen getroffen door de Borgingscommissie van de SER. Hoe staat het eigenlijk met de verduurzaming op de vastgoedmarkt?
Initiatieven om de vastgoedmarkt te verduurzamen
De afgelopen jaren zijn er best stappen gezet om de vastgoedmarkt duurzamer te maken. Ten eerste door huiseigenaren zelf die bijvoorbeeld (mede geholpen door subsidies) zonnepanelen hebben laten installeren of hun huis hebben laten isoleren. En hoewel gebleken is dat tweederde van de woningcorporaties niet het gestelde doel zal behalen dat in 2020 sociale huurwoningen gemiddeld een energielabel B hebben, zijn er ook ontwikkelaars en vastgoedeigenaren die wel veel investeren in het verduurzamen van woningen. Daarnaast blijkt dat ook fabrieken en kantoren steeds vaker op Nederlandse duurzame stroom draaien of zelf groene energie produceren.
Wil je als particulier of bedrijf ook gaan investeren in het verduurzamen van een pand? Een goed initiatief, niet alleen voor een betere toekomst maar ook financieel erg aantrekkelijk. Maar waar moet je eigenlijk allemaal aan denken?
Kijken naar het potentieel van vastgoed
Vastgoed waarin geïnvesteerd moet worden om te verduurzamen, moet daarna natuurlijk wel winstgevend verkocht kunnen worden om er rendement uit te halen. Nu al blijkt dat bijvoorbeeld woningen met een energielabel A een significant hogere verkoopprijs opleveren. Om zeker te zijn van rendement is het nog beter ook te kijken naar de locatie. Gaat het om een buurt of stad die groei verwacht, een stadsvernieuwingsproject en is er groen aanwezig? Dan is er grote kans op waardestijging.
Investeren voor de lange termijn
Nu met de stijgende huizenprijzen zijn er zeker particulieren en bedrijven geweest die hebben gemikt op snel succes. Bij een duurzame belegging gaat het echter meer om winst over een langere periode. Geef daarom vastgoed de tijd om het in waarde te laten stijgen en wacht het juiste moment af om te verkopen.
Verhuur van duurzaam vastgoed
De vraag naar vastgoed is na de crises weer snel gestegen, en intussen is er alweer krapte zichtbaar bij zowel woningen als bedrijfspanden. Aangezien flexibiliteit steeds vaker gewenst is, is er veel vraag naar huurwoningen- en bedrijfspanden. Dit kan een mooie opbrengst geven totdat het de beste tijd is om vastgoed te verkopen. Zorg er overigens in geval van verhuur wel voor dat er naast de eenmalige investering in verduurzaming, ook geïnvesteerd blijft worden in onderhoud.
Voordelen van verduurzaming
Het verduurzamen van panden heeft zowel voor particulieren als bedrijven grote voordelen, of het vastgoed nu voor eigen gebruik of voor verhuur is. Wat dacht je bijvoorbeeld van flexibiliteit en toekomstbestendigheid door panden gemakkelijk aanpasbaar te maken aan veranderde wensen, lagere energielasten, een gezond binnenklimaat en waardevermeerdering?