duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is al langer een thema dat ons bezighoudt. Het wordt in Nederland steeds warmer en de zeespiegel stijgt langzaam. De kans is groot dat we steeds vaker (en heviger) met extreem weer krijgen. Denk bijvoorbeeld aan regen, onweer, hagel of hoge temperaturen (hittegolf). Het is tijd om beter te gaan zorgen voor de aarde en milieubewuster te gaan leven. Dit hoeven niet meteen grootse veranderingen te zijn. Er zijn genoeg kleine stappen die je kunt zetten. Niet alleen thuis, maar ook zeker als ondernemer. Als we allemaal een klein stapje zetten, hebben we samen een groots resultaat.

Wij vroegen het aan de groothandel Smart & Zo. Hoe doen zij dat: duurzaam ondernemen? 

groenopladen generic keuzehulp

1. Het assortiment

De missie van de voedingssupplementen groothandel Smart & Zo is helder. Zij pleiten voor exclusieve natuurproducten die bijdragen aan een betere leefwijze voor de consument, waarbij zij zorgen voor een optimale ondersteuning aan retailers bij het maken van bewuste keuzes. Door een divers assortiment met producten die stuk voor stuk bijdragen aan gezond en duurzaam leven proberen zij consumenten én retailers te helpen. Consumenten door het aanbod in milieuvriendelijke producten te vergroten en retailers om zich te onderscheiden van hun concurrenten op een milieubewuste manier. De producten die zij in hun assortiment hebben, vind je ook niet op elke straathoek. Het zijn stuk voor stuk bijzondere supplementen en gezondheidsproducten.  Veel zijn biologisch gecertificeerd, puur en duurzaam geproduceerd. Ook staat er vaak een uniek verhaal achter het merk. 

In hun assortiment vind je bijvoorbeeld bijzondere productcategorieën, zoals: paddenstoelsupplementen, CBD olie, hennepvoedingssupplementen, huidverzorging, collageen, probiotica en kurkumasupplementen. 

2. Duurzaam verpakkingsmateriaal 

Naast hun assortiment heeft Smart & Zo een kritische blik geworpen op de manier hoe zij producten versturen. Zo hebben zij de volgende stappen ondernomen: 

 • De plastic ducttape is vervangen door papieren ducttape.
 • Het plastic verpakkingsmateriaal is nu op basis van papier. Daarnaast proberen ze verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken.
 • Plastic vuilniszakken zijn vervangen door milieuvriendelijke vuilniszakken.
 • Al het vulmateriaal is op basis van natuurlijke maïs.
 • Voor extra bescherming van de producten gebruiken ze gerecyclede bubbeltjes zakjes.

3. Energie besparen 

Naast het verduurzamen van het verpakkingsmateriaal, is het ook belangrijk om te kijken naar het energieverbruik op kantoor. Bij Smart & Zo hebben ze een duurzaamheidsbewustwordingscampagne gevoerd. Een aantal voorbeelden die zij hierbij noemden, waren: 

 • Het licht uitdoen in ruimtes waar niemand zit. 
 • Alle lampen zijn vervangen door led lampen
 • De warmtepomp combineren met zonnepanelen op het dak.
 • Zoveel mogelijk dubbelzijdig printen. 
 • Het scheiden van afval. 
 • Geen airco maar extra dakramen om warmte af te voeren tijdens hete zomers.
 • Zoveel mogelijk op de fiets naar kantoor komen. Dankzij een project konden de medewerkers van Smart & Zo twee weken een elektrische fiets uitproberen. 

Begin zelf ook klein 

Wil jij nu ook duurzaamheid een prominenter thema geven binnen jouw bedrijf of je werkplek? Begin met kleine stappen. Smart & Zo heeft bijvoorbeeld ook niet alle veranderingen binnen een maand doorgevoerd. Zij begonnen ook klein, waarna ze steeds weer keken naar punten waar nog winst te behalen is. Door die kleine stappen, is het resultaat uiteindelijk groots.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Smart & Zo.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws