wocozon regionaal duurzaam

Wocozon levert duurzame energiediensten aan sociale woningbouwprojecten. Ze installeert samen met woningcorporaties zonnepanelen op daken van sociale woningen in diverse Nederlandse Provincies.

Het programma voorziet sociale huurwoningen van zonnepanelen die zowel de energierekening van de bewoners verlagen als hun ecologische footprint verkleinen. De organisatie neemt de financiering van de zonnepanelen voor haar rekening en blijft zij eigenaar van de zonnepanelen. De huurders betalen een energietarief dat beduidend lager is dan hun reguliere energierekening. Het verschil bedraagt zo'n € 100,- per jaar. Bijzonder is dat als de panelen meer produceren dan afgesproken, de extra stroom gratis is voor de bewoners. Bovendien blijft de stroomprijs gedurende de hele contractperiode nagenoeg gelijk en ligt de opbrengst vast. Wie wil daar nou niet in investeren?

Flinke besparing voor huurders

Elke woning wordt voorzien van gemiddeld tien zonnepanelen. Elk paneel heeft een capaciteit van circa 280 wattpiek (Wp). De systemen gaan meer dan 85 procent van de energie genereren die door de huishoudens wordt verbruikt. Huurders besparen tot 20 procent op hun stroomkosten.

De zonne-energiesystemen worden twintig jaar lang door Wocozon beheerd. De installatie en het onderhoud worden verzorgd door een netwerk van lokale zonne-energie specialisten.

Kans voor groene investeerders

Wocozon is inmiddels in vijf provincies actief. Het project begon in Overijssel, waar meteen een bijzondere financiering voor het project ontstond. Doordat het Overijssels energiefonds maar tot 50% van projecten mocht financieren, ontstond een mogelijkheid voor Meewind om via haar fonds Regionaal Duurzaam in te stappen. Een mooie gelegenheid om bij te dragen aan lokale opwekking van duurzame energie tegen een gegarandeerd langjarig rendement. Een ideale kans voor particuliere groene investeerders.

Mogelijk ontstaan er de komende tijd meer van dat soort kansen. Wocozon streeft alleen voor 2017 al naar minimaal 5.000 woningen die van zonnepanelen kunnen worden voorzien.

De ene helft van de burgers helpt de andere

“We willen de invloed van sociale woningen op het milieu terugdringen en bijdragen aan de realisatie van de ambitieuze ‘20-20-20 in 2020’-doelstelling van de Europese Unie. Daarom willen we zo veel mogelijk sociale woningen voorzien van zonnepanelen”, aldus Raymond van Hooft, financieel directeur van Wocozon. “Zo stimuleren we onze klanten en andere sociale organisaties om duurzame energie te omarmen. Partners als Meewind helpen ons daar bij en bieden een groene en vast renderende investering voor particuliere beleggers. De ene helft van de burgers helpt de andere, en iedereen vaart er wel bij.”

Investeren in projecten als die van Wocozon kan middels het fonds Regionaal Duurzaam van Meewind. Daar lees je hier meer over.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws