Je wil het klimaat een handje helpen door duurzamer te leven. Dat is een heel goed streven, maar waar moet je beginnen? Natuurlijk breng je plastic, papier en glas al naar een recycle station en ook de lege batterij lever je netjes in. Maar ook in en om je huis kun je met kleine aanpassingen nog duurzamer leven. En met deze tips lukt dat zeker.
Trek de stekker uit het stopcontact
Wist je dat heel veel apparaten in huis onnodig stroom vragen? De waterkoker, het koffiezetapparaat en de airco gebruiken namelijk ook elektriciteit wanneer deze niet worden gebruikt. Trek daarom de stekker uit het stopcontact (ook van mobiele opladers als er niets aanhangt). Schaf ook stekkerdozen aan met een aan/uit knop, zodat je in een keer alle erop aangesloten apparaten uitschakelt.
Tuinier rondom je huis
Met het kweken van je eigen groente en fruit bespaar je de leverancier een ritje naar de winkel. Niet alleen in de tuin, maar ook in huis is dat mogelijk. Wist je dat je heel gemakkelijk je eigen knoflook, basilicum en dergelijke kweekt in de vensterbank van de keuken? Stop eens een paar teentjes knoflook in een potje, een halve ui of de zaadjes van je favoriete kruiden. Water en zon doen de rest. De bestuiving trekt daarnaast ook nog eens bijen en vlinders aan. Helaas zijn niet alle insecten, zoals de wesp, welkom. Kies dan voor een duurzame wespenbestrijding.
Investeer in isolatie
Een goed geïsoleerd huis betekent dat de verwarming minder aan hoeft, zelfs bij heel koude winters. Laat daarom HR++ glas aanbrengen in je huis, isoleer de spouwmuur, de kruipruimte, kelder, vloer en het schuine dak en laat tochtstrips aanbrengen langs de deuren. Ook leuk: maak zelf een anti tochtkussen voor langs de deur in de kleuren van je interieur. En wanneer het dan toch erg fris is in huis, dan trek je lekker een trui aan. Koop een paar wollen sloffen en kruip ’s avonds voor de TV lekker knus onder een dekentje tegen elkaar aan. Een winterdekbed helpt om lekker te slapen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Koop tweedehands of maak het zelf
Nieuw gemaakt is minder duurzaam dan al bestaande spullen. Koop daarom eens meubels bij de kringloop of een tweedehands winkel. Met een likje verf en een nieuw stofje kan een bank, bed of tafel nog jaren mee. Zelf meubels maken van afvalhout is mogelijk. Een oude kast kan zo nog een heel leuk bijzettafeltje worden.