Voor 2022 is voorspeld dat corona, de kelderende economie en de klimaatverandering hun stevige grip op de wereld zullen behouden. Het tijdelijk dichtgooien van allerlei voorzieningen en vrijetijdsbestedingen in combinatie met een reisverbod heeft de economie binnen de kortste keren in een kritieke toestand geplaatst. Daarnaast is er nog steeds sprake van een tekort aan onderdelen en blijft de prijs van grondstoffen stijgen. Meer en meer fabrikanten lijden onder deze maatschappelijke problemen en dragen de gevolgen.
Eén ding is zeker: de economie, corona en de klimaatverandering staan het bevorderen van duurzaamheid waar al lang voor wordt gestreden, ontzettend in de weg. De Nederlandse waterschappen proberen nog steeds allerlei manieren om bij te dragen aan een circulaire en duurzame economie. Zo zijn zij continu bezig met het zoeken naar bronnen die kunnen bijdragen aan hun doel, waarvan een opkomende bron afvalwater is.
Steeds vaker wordt afvalwater gezien als een bron die duurzame energie en daarnaast ook waardevolle grondstoffen bevat. De waterschappen richten zich bijvoorbeeld op het verduurzamen door biogas bij de zuivering van water te gebruiken, of te investeren in zonne- en windenergie. Maar er zijn ook genoeg bedrijven die zich op een andere manier bezighouden met het bijdragen aan duurzaamheid.
Zo heeft het Nederlandse bedrijf Qua-Vac een manier gevonden om duurzame rioleringssystemen aan te leggen die voor het grootste gedeelte zonder energie werken. Dit systeem wordt Vacuflow genoemd en bewijst keer op keer dat duurzaam afvalwater vervoeren niet moeilijk hoeft te zijn.
Wat maakt dit rioleringssysteem zo uniek?
Een doorsnee rioolsysteem verwerkt het afvalwater op een manier die wat nare gevolgen kan veroorzaken. Zo heeft het afval veel zuurstof nodig om afgebroken te worden, stinkt dit proces enorm, zijn open riolen een broedplaats voor allerlei ziekten en wordt het ecosysteem groots aangetast door het afsterven van organismen en wegvallen van schakels binnen het systeem.
Een eigenschap die de Qua-Vac rioleringssystemen zo uniek maakt, is het gebrek aan gebruik van energie. Het systeem kan toegepast worden op een groot aantal terreinen, maar is oorspronkelijk ontworpen voor plaatsen die kwetsbaar zijn en geen grote constructiewerken kunnen gebruiken.
Meest waardevolle locaties voor Vacuflow
Door dit minimale energieverbruik, kan het rioleringssysteem uitstekend toegepast worden op locaties die wat gevoeliger zijn voor aantasting. Hierbij moet men denken aan kwetsbare ecosystemen, recreatiegebieden, industrieterreinen en nieuwe woonwijken. Optimale plekken zijn locaties die een hoog grondwaterpeil hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld gebieden gelegen aan zee zijn. Rotsachtige gebieden, eilanden en plekken waar weinig plaats is voor een volledig rioleringssysteem zijn ook perfect voor het duurzame en flexibele ontwerp van Qua-Vac.
Voordelen ten opzichte van een traditioneel rioleringssysteem
Traditionele rioleringssystemen hebben een hoop verbeterpunten ten opzichte van het duurzame systeem van Qua-Vac. Eén van de belangrijkste punten, is de hoeveelheid aan onderhouds- en investeringskosten die traditionele systemen vragen. Door de slimme aanleg, bespaart Vacuflow juist op het grondverzet.
Daarnaast treedt er regelmatig afvalwater uit bij traditionele rioleringssystemen. Het systeem van Qua-Vac heeft een grondige test ondergaan, waaruit is gebleken dat het uittreden van afvalwater vrijwel onmogelijk is. Dit betekent dat er geen milieuschade optreedt bij gebruik van dit duurzame systeem.
Tot slot zijn er nog een handvol andere voordelen, zoals een grote flexibiliteit, vermindering van graafrisico, gebrek aan bronbemaling en lagere kosten.
De werkwijze van Qua-Vac in drie stappen
Het systeem van Qua-Vac bestaat uit drie elementen die de basis voor de riolering vormen. Allereerst wordt afvalwater in een verzamelput verzameld. Nabijliggende gebouwen en woningen worden op deze put aangesloten. Deze put dient als tijdelijke opslagplaats voor het vervuilde water. In de verzamelput, bevindt zich een niveauregelaar die wordt geactiveerd wanneer het waterpeil in de opslagplaats stijgt. Een klep in de put wordt geopend en het water stroomt door het tweede basiselement van het systeem: het vacuüm leidingnetwerk. De mechanismen in de verzamelput werken op pneumatische wijze en vermijden daardoor energieverbruik.
De vacuüm leidingen die zorgen voor de doorstroom van het water, wordt in zaagtandprofielen aangelegd op dieptes van 80 tot 120 centimeter onder het oppervlak. De toevoeging van lucht in de pijpen versnelt het transportproces en vermindert de benodigdheid voor het gebruik van energie. Het mengsel van lucht en afvalwater wordt door deze leidingen naar het vacuümstation gebracht. Dit is direct het derde basiselement.
Uiteindelijk monden de leidingen uit in de vacuumtank. Vacuümpompen zorgen voor het genereren van het vacuüm en de lucht die wordt afgezogen kan eventueel worden gezuiverd. Een Radar niveaumeting meet het niveau in de tank. Wanneer dit niveau hoog is, starten perspompen een systeem dat het afvalwater naar een rioolwaterzuiveringspunt in de buurt transporteert.
Projecten waarbij Vacuflow is ingezet
Qua-Vac heeft met hun duurzame systeem al vele projecten in werking weten te zetten. Zo hebben zij het rioleringssysteem van het Almeerderstrand, geleden in Almere, een grote make-over gegeven en bevat dit gebied en de omliggende gebouwen een Vacuflow rioleringssysteem. Het oorspronkelijke systeem lag er al sinds 1970.
Na zwaar weer in 2013, kampte Kurnell, in Sydney, Australie, met problemen met betrekking tot het riool. De waterschappen in Sydney begon aan de reparatie van de leidingen en contacteerde daarbij Qua-Vac om hen hierbij te helpen. Wat volgde, was een samenwerking die leidde tot een permanente oplossing op de beschadiging aan het systeem.
Zo heeft Qua-Vac met hun duurzame, innovatieve rioleringssystemen al vele projecten gestart en beëindigd, en dragen zij al 50 jaar lang bij aan een circulaire en duurzame economie zonder milieuvervuiling.