We hebben het tuinieren weer ontdekt. Maar de tuin weerspiegelt ook ons tijdsbeeld, en dat betekent vaak vervangbaarheid, tijdelijkheid en steeds weer in verandering zijn. Media en grote tuinzaken stimuleren dat wij steeds weer nieuwe thema’s en materialen kiezen om onze tuin mee in te richten. Duurzaamheid is daarbij nog maar zelden een punt van aandacht.
Duurzaam tuinieren kan even goed op een klein balkonnetje, een klein tuintje als op vele hectaren grond. Je kunt van elk klein stukje tuin een waar groen pareltje maken.
In elke tuin zijn graspartijen belangrijk. Kinderen spelen er op, of je kunt er uren lui lekker op genieten. En gras neemt water op en laat het door in de bodem, niet onbelangrijk in ons steeds natter klimaat. Graszoden leggen is een goed alternatief voor gras zaaien. In een duurzame tuin hebben we er dan ook oog voor dat deze graszoden eveneens duurzaam zijn.
Graszoden in de tuin
Duurzame graszoden worden in volle grond gekweekt. Ze worden vooral op zandgrond gekweekt zodat de plantjes een goede doorworteling krijgen. Zand is voedselarm, dus de plantjes doen hun best om aan voedsel te raken, en gaan dus meer worteltjes aanmaken. Zand is ook zacht zodat er langere worteltjes gevormd worden. Er zijn verschillende soorten graszoden. De drie belangrijkste zijn:
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
- Speelgazon: dit gras is uiterst sterk voor intensief gebruik. Dit gras is uitstekend voor gezinnen met kinderen
- Siergazon: dit soort gazon heeft een dichte sierlijke look, vraagt wel wat onderhoud zoals verticuteren
- Schaduwgras: dit gras is geschikt voor minder zonnige percelen. Het is robuust gras.
Graszoden worden bovendien op milieuvriendelijke manier bemest. Het gras wordt drie keer per week gemaaid. Het maaisel blijft liggen en dient als meststof.
Doordat de graszoden bij een duurzame kweker een optimale groei krijgen, worden ze niet op netten gekweekt. De wortels zijn sterk genoeg om mooie matten te vormen. Graszoden leggen kan inprincipe het gehele jaar door. Je hoeft dus niet perse te wachten tot de zomer om te genieten van een groen gazon.
Tips voor een duurzame tuin, en de kenmerken
Als je kiest voor een milieuvriendelijke en duurzame tuin, dan vraagt dit ook een aparte denkwijze. Experts, tijdschriften en boeken kunnen je hierbij op weg helpen. We zetten hieronder graag een paar kenmerken en tips op een rijtje.
- Inheemse planten doen het beter dan ingevoerde planten. Laat de natuur zijn gang gaan en zijn natuurlijke selectie doorvoeren. Uiteindelijk blijven die planten over die het het beste doen.
- Zorg er in je duurzame tuin voor dat er gelaagde begroeiing is. Dit is ook het geval in de natuur.
- Laat de natuur zijn werk doen om zichzelf te onderhouden. Ga je daarin mee, dan heb je relatief weinig onderhoud aan je tuin.
- Uiteindelijk komt er in je tuin een harmonieus samenspel tussen planten, dieren en de mens.