Stel: jij wil ook bijdragen aan een beter milieu door te kiezen voor duurzame energie. Maar hoe word je nu wijs uit het oerwoud van energieleveranciers die allemaal beweren ‘duurzaam’ te zijn?
Steeds meer mensen zijn zich bewust van de schade aan het milieu die we veroorzaken door het produceren van energie om warmte en licht in onze huizen te brengen. En jij wilt misschien net als deze mensen een bijdrage doen aan een beter milieu. Maar om een goede keuze voor een duurzame energieleverancier te kunnen maken, zou je je ten eerste moeten afvragen wat ‘duurzaam’ eigenlijk betekent.
Je kunt voor een duurzame energieleverancier kijken naar drie dingen:
- productie
- levering
- inkoop of investering
Duurzaam produceren
Een bedrijf dat als zeer duurzaam uit de bus komt bij de Consumentenbond is bijvoorbeeld Pure energie. Zij produceren stroom met hun eigen windmolenparken en zonnepanelen. ‘Duurzaam’ betekent in dit geval dat het bedrijf met de productie van energie het milieu niet vervuilt, zoals bijvoorbeeld bij wind- of zonne-energie. Het winnen van zogenaamde fossiele brandstoffen als gas en steenkolen daarentegen zorgen voor klimaatverandering door de CO2 (koolstofdioxide) die bij dat proces vrijkomt. Ook raken deze fossiele brandstoffen op een gegeven moment op, terwijl de zon en de wind er altijd zullen zijn. Kernenergie kan ook veel stroom opwekken, maar levert volgens veel mensen te veel risico’s op vanwege het radioactieve kernafval dat overblijft. Kies dus in ieder geval geen energiebedrijf dat de stroom haalt uit kolen- of gascentrales.
Duurzaam leveren
Grootverpakking zorgt ervoor dat er minder verpakking nodig is die het milieu schaadt. In het geval van elektriciteit is het dus duurzaam als een heleboel energiebedrijven samen elektriciteit inkopen van één leverancier en gebruik maken van dezelfde faciliteiten voor productie van de elektriciteit. Dus niet heel veel nieuwe windmolens, maar meerdere bedrijven die allemaal van 1 windmolenpark gebruik maken. Of van meerdere. Share stroom.
Duurzaam verkopen of investeren
Als een bedrijf niet meer stroom inkoopt dan de klanten daadwerkelijk nodig hebben, zoals bij Pure energie het geval is, dan is dat ook duurzaam. Ze vullen de energielevering dus niet aan met energie die stiekem toch is opgewekt met steenkolen of gas. Zij werken met een eigen windmolenpark ook nog eens actief mee aan de overgang naar een duurzaam energiebeleid door zelf geld te investeren in de bouw van nieuwe windmolens. Als je verschillende leveranciers van groene stroom wilt vergelijken kijk dan op de website van de Consumentenbond.
Bespaar
Besparen op je eigen energieverbruik is natuurlijk ook duurzaam. Hoe minder energie jij verbruikt, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden en hoe minder het milieu belast wordt. Kijk maar eens op nederlandreview.nl wat anderen zeggen. Goed isoleren van je huis is een van de belangrijkste manieren om energie te besparen. Let op: veel duurzame energiebedrijven laten een lage maandprijs zien op de website, maar het is maar afwachten of je ook daadwerkelijk lage kosten hebt. Dit hangt bijvoorbeeld af van het soort huis waar jij in woont en of dat goed geïsoleerd is.