Het Europees Parlement heeft ingestemd met het Europese Programma voor Defensie Industrie Ontwikkeling (EDIDP), de voorloper van een toekomstig Europees Defensiefonds. Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) is zeer bezorgd over dit programma voor de subsidiëring van de wapenindustrie. Door het EDIDP te aanvaarden, steunt het Parlement de ontwikkeling van een EU die met militaire middelen reageert op complexe problemen. Ook accepteert het Parlement de disproportionele invloed van het militair-industriële complex op EU-beleidsontwikkelingen: de bedrijven die de EU over EDIDP adviseren zijn dezelfde die profiteren van dit financieringsprogramma.
“Meer wapens draagt niet bij aan vrede maar leidt tot meer vluchtelingen” zegt Wendela de Vries van Stop Wapenhandel. “De EU moet vluchtelingen helpen en beschermen, maar de EU moet vooral zorgen dat mensen niet hoeven te vluchten.“
Dit programma onttrekt 500 miljoen euro aan de EU-begroting 2019-2020 voor de ontwikkeling van nieuwe wapens, waaronder controversiële onbemande en autonome systemen. Dit maakt de weg vrij voor Europese gewapende drones en mogelijk voor killer-robots, die vervolgens op de exportmarkt kunnen komen. “Dit programma zal de wereldwijde wapenwedloop verergeren en gewelddadige conflicten voeden, ten koste van dialoog en diplomatie”, zegt Ann Feltham van Campaign Against Arms Trade UK.
De organisaties van het Europees Netwerk tegen Wapenhandel zullen verdere ontwikkelingen rond het EDIDP nauwlettend volgen. “Het Defensiefonds voor 2021-2027 kan ertoe leiden dat 13 miljard euro uit de EU-begroting naar de wapenindustrie gaat, meer dan is bestemd voor humanitaire hulp! En tientallen miljarden meer zouden moeten komen uit nationale bijdragen. Doen alsof dit de Europese burgers veiligheid biedt is misleidend”, zegt Laëtitia Sédou, programmaleider bij ENAAT.Het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) is een informeel netwerk van vredesgroepen en individuen die de wapenhandel zien als een bedreiging voor vrede, veiligheid en ontwikkeling, en de wapenindustrie als een drijvende kracht achter de wereldwijde wapenwedloop.