like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Ga voor duurzame oplossingen voor je woning

Van: op 18 juni 2019

In een steeds duurzamere wereld is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Een goede manier om duurzamer door het leven te gaan, is door je woning aan te passen. Lees hier een aantal duurzame oplossingen voor je woning. 

Ga altijd voor het duurzame alternatief

Kies je altijd voor de goedkoopste optie? Dan is er een grote kans dat deze keuze niet duurzaam is. Bij het maken van goedkope producten houdt de producent vaak maar weinig rekening met het milieu. Bedenk dus altijd of er een duurzaam alternatief is. Goede voorbeelden zijn producten voor schilderwerk of schoonmaken. Er zijn bedrijven die duurzame verf of schoonmaakmiddelen aanbieden, die een veel kleinere belasting op het milieu hebben.

Kies voor je eigen energievoorziening

Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden. Het opwekken van je eigen energie is veel duurzamer dan stroom van een energieleverancier. Veelvoorkomende voorbeelden zijn zonnepanelen en zonnecollectoren, maar ook een warmtepomp maakt zijn intrede in Nederlandse huishoudens. Met deze pomp verwarm je je leidingwater dankzij aardwarmte. Je hoeft hierdoor geen aardgas meer te gebruiken om je cv-ketel te laten werken. 

Isoleer je woning

Met goede isolatie verlaag je je energieverbruik enorm. Je maakt je woning in één keer een stuk duurzamer en je verlaagt je energierekening flink. Wil je je hele woning isoleren? Ga dan voor spouwmuurisolatie. Bij deze vorm van isolatie brengt de vakspecialist vloeibaar isolatiemateriaal aan tussen je muren. Dit is ook mogelijk met bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Wil je alleen een bepaalde ruimte isoleren, zoals de woonkamer of zolder? Kies dan voor vloer of dakisolatie. Bij deze vorm van isolatie brengt de vakspecialist isolatie aan onder de vloer of het dak. 

Geniet van voordelen

Duurzame oplossingen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zijn ook een goede investering voor de toekomst. Dankzij zonnepanelen verhoog je je woningwaarde tot wel € 5.000. De overheid heeft ook allerlei gunstige regelingen voor het verduurzamen van je woning. Voor het isoleren van je woning geldt bijvoorbeeld het lage btw-tarief. Per gemeente is het ook nog mogelijk om subsidie aan te vragen voor verschillende projecten, zoals voor een warmtepomp of een pelletkachel.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws