like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Gebruik led verlichting om jouw huis duurzaam en energiezuinig te maken

Van: op 2 augustus 2018

duurzame ledlamp

Licht is iets dat je standaard in je huis hebt en is onmisbaar in het dagelijkse leven om in een kamer of gang te bewegen, extra sfeer te maken door te spelen met diverse kleuren en noem maar op. Maar een belangrijk hedendaags onderwerp in de maatschappij is ook duurzaamheid. Dit is waar led verlichting een belangrijke rol in speelt. Wat is er mogelijk met deze lampen en wat is bijvoorbeeld het verschil met andere al veel langer verkrijgbare lampen?

 

Verschil tussen toen en nu

Vroeger was het begrip energiezuinig niet iets wat echt speelde. Lampen waren nodig in je huis en halogeen lampen waren bijna onmisbaar. Echter hadden deze lampen flinke nadelen: het hoge verbruik en de inefficiëntie daarbij. De gemiddelde lamp verbruikte al 50 watt. Als je een behuizing had waar 4 spots in zaten, betekende dat je al 200 watt aan het verbruiken was. Dit komt door de efficiëntie waarbij slechts 15% van de energie werd omgezet in licht, de rest in warmte. Ga je kijken naar led verlichting, dan zie je op dat gebied een wereld van verschil. Waarom? Hier zie je een hele andere efficiëntie: met ruim 85-90% energie die wordt omgezet in licht heb je een zeer energiezuinige lamp. Led verlichting verbruikt daardoor tot tien maal minder aan stroom. Ook de levensduur van deze moderne verlichting is aanzienlijk langer: waar de oude halogeenlamp na 10.000 branduren al aan het eind is, kan een led lamp tot 50.000 branduren mee. Zo heb je niet alleen een energiezuinige, maar ook milieuvriendelijke verlichting.

 

Mogelijkheden

Omdat led verlichting zuinig is, kan je je helemaal uitleven. Er is veel mogelijk en de stroomkosten hoeven niet snel een probleem te vormen. Je hebt led verlichting in vele vormen: denk bijvoorbeeld aan led strips. Deze plaats je gewoon achter een meubelstuk waardoor dit een mooie tint geeft in jouw favoriete kleur. Even de afstandsbediening erbij en jij kiest de sfeer die jij op dat moment wilt hebben. Deze strips zijn makkelijk op maat te maken dus de mogelijkheden zijn erg groot. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om - net als bij halogeenlampen - de led verlichting te dimmen via een led dimmer. Zo maak jij er een romantische avond van. Belangrijk om te weten is dat niet alle leds dimbaar zijn, dit staat op de verpakking vermeld. Regel ook geen led verlichting via een oude dimmer waar je de halogeen lampen mee dimde, omdat er een hele andere techniek gebruikt wordt werkt het niet of kan de led verlichting hierdoor zelfs kapot gaan.

 

Stijlen

In huishoudens zie je veel sfeervolle stijlen die worden toegepast. Denk daarbij aan vintage, landelijk, modern, noem het maar op. Je kunt led verlichting hier handig bij toepassen: in een modern interieur kan je bijvoorbeeld een strak plafond maken door led lampen in te bouwen. Bij industrieel of vintage krijg je te maken met grotere uitvoeringen en bijbehorende ontwerpen die een echte eyecatcher worden binnen het gehele interieur. Ook hangende lampen zonder een behuizing is een stijl die je veel terugziet. Laat je inspireren in diverse woonzaken hoe jij led verlichting in jouw interieur stijlvol kunt toepassen.

 

Milieuvriendelijk

Omdat de verkoop van led verlichting flink toeneemt en een flinke populariteit kent, betekent dit voor het milieu goed nieuws. Er worden minder lampen weggegooid, ze gaan tenslotte langer mee. Ook het gebruik van led verlichting in onder andere zaklampen en zelfs bouwlampen scheelt enorm. Stel je maar voor dat je een flinke bouwlamp van 100 watt gebruikt in plaats van 1000 watt. Het scheelt flink in kosten en je hebt ook nog eens duurzame verlichting. En voor de zaklampen hoef je niet constant batterijen te wisselen, met minder verbruik gaan de lampen lang mee, sommige varianten hebben zelfs hun eigen accu.

 

In je tuin toepassen

Ook in de tuin kan je op deze wijze heel wat sfeer creëren. Je kunt buiten de normale stroomvoorziening ook kijken naar led verlichting die wordt voorzien van stroom dankzij zonne-energie. Ook kan je de uitbundige kerstverlichting weer toepassen en langer aan laten staan, met slechts enkele tientallen watts bespaar je flink wat geld ten opzichte van vroeger. En led verlichting is ook een stuk veiliger omdat het amper warm wordt, terwijl je je handen al flink kon branden bij de gemiddelde halogeenlamp.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws