De provincie Gelderland heeft zes vernieuwende en inspirerende projectideeën voor lokale duurzame energie opwekking geselecteerd waaraan zij een financiële bijdrage gaat leveren. Elk project krijgt maximaal 20.000,- euro voor het schrijven van een gedegen businessplan. Uit deze businessplannen kiest de provincie dit najaar drie tot maximaal zes initiatieven die zij nog verder bij de uitvoering wil gaan helpen bijvoorbeeld door het ontsluiten van kennis binnen haar netwerk. De winnende pilotprojecten starten uiterlijk in 2015 met de uitvoering.
De provincie had onder andere bedrijven, maatschappelijke organisaties en/of bewonerscollectieven uitgenodigd projectideeën in te dienen, omdat zij intiatieven die kansrijk zijn en navolging verdienen wil helpen om sneller tot uitvoering te komen en anderen kunnen inspireren die vergelijkbare ideeën hebben. Daarnaast gaat de provincie de ontwikkelde kennis ook voor andere initiatieven ontsluiten, zodat die met deze kennis weer sneller tot uitvoering kunnen komen. In totaal zijn 31 projectvoorstellen ingediend, waarvan 16 projecten die aan de projectvoorwaarden voldeden, in behandeling werden genomen.
De geslecteerde projecten
– Biogas Vereniging Achterhoek (BVA) met een biogasproject in Varsseveld
– Stichting Dirk III, ontwikkelingsconcept voor een interne energiemarkt in west-Betuwe
– Van Balveren Stichting, duurzame energie voorziening in het dorp Leur
– Coöp. Parkmanagement Ecofacterij U.A, in project gaan bewoners van Apeldoorn en bedrijven samenwerken om de toegankelijkheid van duurzame energie voor particulieren te bevorderen
– Vereniging Vragender Belang, met projectdoel om Vragender energieneutraal te maken
– Stichting Wiek-II, met centraal thema hoe wek je zoveel mogelijk groene energie op uit een hectare beschikbare grond met aandacht voor combinatie wind- en zonneenergie.
Criteria
De projectideeën werden beoordeeld of ze inspirerend zijn en origineel en als voorbeeld kunnen dienen voor anderen. Ze moeten samenwerking stimuleren tussen bewoners, bedrijven, gemeenten en organisaties, lokaal georiënteerd en gericht op het slim afstemmen van vraag en aanbod van hernieuwbare energie. De projecten maken gebruik van (nieuwe) regelgeving en financieringsconstructies op het gebied van hernieuwbare energie. Ook moeten de projecten realistisch, haalbaar en navolgbaar zijn en een bijdrage leveren aan de lokale economie en werkgelegenheid, aan energiebesparing en aan hernieuwbare energie.
Deskundigen op het gebied van energietransitie danwel afkomstig van kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven beoordelen de zes businessplannen. Zij vormen samen de jury die de winnende pilotprojecten selecteert. De pilot Lokale duurzame inergie komt voort uit een Statenmotie voor decentrale hernieuwbare energieopwekking.