like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Genoegdag met Christian Felber ‘De economie moet op zijn kop’

Van: op 10 september 2017

christian felberEen economie die niet draait om geld, maar om mensen en de aarde. Christian Felber bedacht er een systeem voor: de Gemene Goed Economie. Op 17 september komt de Oostenrijkse universiteitsdocent en bestsellerauteur naar Amsterdam om erover te vertellen op de Genoegdag bij de Westergasfabriek in Amsterdam.

Zoek even op internet en je komt al gauw foto’s en video’s tegen van Christian Felber die op zijn kop staat. Hij geeft namelijk niet alleen college’s aan de Universiteit voor economie in Wenen, maar treedt ook op in moderne dansvoorstellingen. Zijn lenigheid gebruikt hij nogal eens als metafoor bij TedTalks en voordrachten: de economie staat op z’n kop, functioneert niet naar behoren, en wij moeten hem weer met beide benen op de grond zetten.

Vraag Offerte aan

De economie die volgens Felber op de kop staat en hoognodig omgedraaid moet worden, is de huidige kapitalistische markteconomie. Alles draait om geld en winst, kapitaal is een doel op zich. Kranten kunnen schrijven dat het weer goed gaat met de economie, maar veel mensen herkennen zich daar niet in. Zij zien vooral de rijken die nog rijker worden, of de grote bedrijven die nog groter worden. Maar liefst 90 procent van de Oostenrijkers en 88 procent van de Duitsers zou het graag anders zien, kwam uit onderzoek van de Bertlesmannn-stichting naar voren. Ze willen een economie die meer rekening houdt met de natuur en die voor meer sociale gelijkheid zorgt. Laten dat nu precies de uitgangspunten zijn van de Gemene Goed Economie.

 

Geld als middel

Geld zou volgens Felber niet het doel moeten zijn, maar een middel om hogere doelen te bereiken. Waar het in een economie om zou moeten gaan, is of mensen gezond zijn en gelukkig zijn. En of ze hun stem mogen laten horen en niet bang hoeven te zijn voor oorlog en geweld. Hij pleit voor een nieuwe economische meetlat, waarbij we vooruitgang niet uitdrukken in euro’s of dollars maar in de waarde die iets heeft voor de mensen en de planeet. Bedrijven zouden jaarlijks niet alleen een financiële balans moeten overleggen, maar ook een ‘Gemene Goed Balans’. Daarin staat hoe ze scoren op het gebied van onder andere duurzaamheid, solidariteit, democratie en menselijke waardigheid. Hij beschrijft het uitgebreid in zijn boek ‘Gemeinwohl-Ökonomie’ dat een internationale bestseller werd, en dat dit jaar in Nederlandse vertaling verscheen onder de titel ‘Ware winst’.

Het lijkt misschien een zaak van economen, politici en bedrijven, maar juist als gewone burger ben je belangrijk. Het is de bedoeling dat de scores van bedrijven openbaar worden, zodat jij als consument kunt kiezen met wie je in zee gaat of waar je je aankopen doet. In de Gemene Goed Economie wordt democratie ook belangrijker. Werknemers krijgen bijvoorbeeld meer inspraak.

 

Debat

Veel mensen vinden economie niet heel spannend, maar we beloven je dat Christian Felber je alles wél spannend zal uitleggen. Blijf je toch nog met vragen zitten, dan is er ruimte om met hem in gesprek te gaan na zijn presentatie in de avond.

Tekst: Ilse Ariëns

 

Informatie over de Genoegdag en het programma:

Datum: 17 september 2017

Tijd: 19.30 uur tot ongeveer 21.30 uur

Plaats: Westergasfabriek Amsterdam, Transformatorhuis

 

Entrée Genoeg-avond met Christian Felber: € 7,50

Passe Partout Genoeg-dag en –avond: € 19,50

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws