like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Gietvloeren en duurzaamheid

Van: op 26 november 2018

gietvloer

Gietvloeren zijn erg in opkomst.  Ze geven een modern uiterlijk aan een ruimte en zijn makkelijk in onderhoud. Een gietvloer is een gegoten vloer bovenop je ondervloer en is te krijgen in veel verschillende kleuren en designs.

Een gietvloer bestaat meestal uit vier lagen die samen niet meer dan 3 millimeter dik zijn. Soms zijn er meer lagen nodig. Je krijgt zo dus een naadloze, strakke, duurzame aaneengesloten vloer die niet veel onderhoud nodig heeft.

Vloerverwarming

Wie zijn verwarming gaar aanpassen om minder gas te gaan verbruiken zal al snel uitkomen op vloerverwarming, in combinatie met een lage temperatuur cv en warmtepomp. De aanleg is een hele operatie en vraagt ook gelijk om een nieuwe afwerking van de vloer.

Van de verschillende soorten gietvloeren zijn troffelvloeren en steentapijten het meest geschikt voor het combineren met vloerverwarming. Een extra voordeel is dat het ook de goedkoopste opties zijn. Doordat deze vloeren bestaan uit hars gemengd met grindkorrels zijn ze opener dan andere typen gietvloer. Hierdoor laten ze de warmte goed door. Onder de vloerverwarming pas je natuurlijk ook vloerisolatie  toe.

Zelf aanleggen?

Het is heel goed mogelijk om een gietvloer zelf aan te leggen. Dat doe je in stappen:

  1. Veeg of stofzuig de ondergrond en verwijder met een mengsel van ammoniak met lauwwarm water eventuele vetplekken. Spoel de ondergrond goed na. Maak daarna de vloer vloeistofdicht.
  2. Om de ondergrond te laten hechten met de gietvloer breng je een primer aan.
  3. Om de ondergrond volledig glad, strak en vlak te krijgen, breng je een schraplaag aan. Deze laag vult oneffenheden op en zorgt er voor dat uw gietvloer goed hecht.
  4. Na het drogen van de schraplaag moet je de vloer inspecteren op poreuze vlakken en of deze volledig glad is.
  5. Een gietvloer bestaat uit twee componenten. Het op een juiste manier mengen van deze producten is essentieel voor de kwaliteit van het eindresultaat. Meng de gietvloerproducten altijd machinaal met een regelbare boormachine en een mengstaaf. Roer het basismateriaal goed op en voeg vervolgens de verharder toe en meng dit twee minuten. Op die manier ontstaat een egaal mengsel en giet dit over in de verwerkingsemmer. Roer het nog een keer door en verwerk het binnen 15 minuten.
  6. Breng de gietvloer gelijkmatig aan.
  7. Om de vloer te beschermen tegen krassen, verkleuring en beschadigingen breng je nog een topcoating aan.

Duurzame vloer

En hoe zit het met de duurzaamheid van de vloer zelf?

Gietvloeren hebben een lange levensduur, ze gaan gemakkelijk tot 50 jaar mee. Er is geen materiaalverspilling. Het materiaal laat zich nauwkeurig meten en gieten waardoor er geen materiaalverlies is. Milieuvriendelijk in onderhoud: de gietvloer kan gewoon met water schoongemaakt worden. Je kunt zelfs kiezen voor een ecologische minerale gietvloer. Gietvloeren die voldoen aan de hoogste internationale milieu- eisen zijn vrij van vluchtig organische stoffen (VOC-Emissie).

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!