Het tweede kwartaal van dit jaar was een goed kwartaal voor de productie van zonnestroom. Windenergie werd minder geproduceerd in vergelijking met 2017. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Energieopwek.nl, de site van het Energieakkoord met actuele gegevens over productie van duurzame energie.
De productie van zonnestroom kwam 40 procent hoger uit. Dat is vooral te danken aan de groei van het aantal zonnepanelen in Nederland. Door veel vrijwel windstille dagen en het feit dat er nauwelijks molens bijkwamen, daalde de productie van wind op land met 10 procent. Op zee bleef de productie van windstroom gelijk vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2017. Biogas is een constante factor in de duurzame productie.
5,3 procent duurzaam
De beste dag dit kwartaal was 21 juni. Toen werd 5,3 procent van de energie duurzaam geproduceerd. Dat is goed voor het verbruik van 920.000 Nederlanders.
De slechtste dag was 19 mei met een productie goed voor 235.000 Nederlanders, of wel 1,4 procent van het energieverbruik.
Grote verschillen
De beste zonnedag op 6 juni was goed voor 21 GWH. De slechtste dag voor zonnestroom was 30 april met een dag opbrengst van slecht 4 GWH.
Voor wind op land was 25 april de beste dag met 47 GWH. Op 5 juni werd het minst geproduceerd, namelijk 1 GWH
Op zee piekte de windproductie op 16 mei met 18 GWH. Ook hier een dieptepunt van 1 GWH op 3 juni.
Meer duurzame bronnen
Energieopwek.nl is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie uit zon, wind en biogas wordt opgewekt.
Op dit moment toont Energieopwek.nl de productie uit zon, wind en bio-energie. Het derde kwartaal komen er ook andere duurzame bronnen bij. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.