like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hoe financier je de duurzame verbouwing van je huis?

Van: op 10 mei 2019

spouwmuurisolatie

De overheid stimuleert energiebesparing. Plannen om het huis duurzaam te verbouwen? Je krijgt niet alleen te maken met de kosten, maar ook met fiscale gevolgen en mogelijk een subsidie.

Energiebesparende maatregelen en subsidie

Een duurzame verbouwing kost geld, maar levert uiteindelijk wél een energiebesparing op. Zo levert het isoleren van de vloer op de begane grond een besparing van €200 per jaar op. Het isoleren van een schuin dak (verwarmde zolder) is goed voor een energiebesparing van €600 per jaar. Ruim driekwart van de woningen is nog niet goed geïsoleerd. Goed dat dit in de planning zit! 

Wie zich bezighoudt met het isoleren van de woning of andere energiebesparende maatregelen, kan soms rekenen op subsidie. Of en hoe hoog deze subsidie is, hangt af van de gemeente en de maatregel. Veel gemeenten geven subsidie op:

  • Opwekken van duurzame energie (zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel, biomassaketel)
  • Woningisolatie (HR++ glas, aanbrengen isolatiemateriaal, spouwmuur)
  • Aardgasvrije woning

Financiering van een duurzame verbouwing

Ondanks mogelijke subsidie blijft er bij een verbouwing altijd een kostenpost openstaan. Hier zijn verschillende financieringsmogelijkheden voor. Bij aankoop van een woning en verbouwplannen mag dit meegefinancierd worden in de hypotheek. Hierbij moet je aantonen dat je de woning energiezuiniger gaat maken. Het maximale hypotheekbedrag bedraagt 106% van de woningwaarde. Bij overwaarde van de woning is een bijleenregeling mogelijk. Je moet de overwaarde binnen 3 jaar aanwenden voor een verbouwing.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet

Twee andere populaire leenvormen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Ook deze zijn geschikt voor het duurzaam verbouwen van de woning. Vooral de persoonlijke lening kent een lage rente. Hierbij leen je een vast bedrag tegen een vaste rente en looptijd. Het doorlopend krediet is een betere keuze wanneer je op een later moment opnieuw een lening nodig hebt. Bijvoorbeeld voor extra aanpassing aan de woning.

WOZ krediet voor huiseigenaren

Is de WOZ waarde van de woning hoger dan de hypotheek? Sluit dan een WOZ krediet af. Hierdoor kun je tegen een lagere rente lenen. Dit scheelt weer in de maandlasten.

Rente van een lening aftrekbaar

Sluit je een lening ten behoeve van het onderhoud van de woning af? De betaalde rente is aftrekbaar. Er gelden verschillende regels voor een persoonlijke lening of hypotheek. Let op: de rente voor een doorlopend krediet is niet fiscaal aftrekbaar. Dit komt omdat je bij een doorlopend krediet continue opnieuw geld kunt opnemen.

Het is belangrijk om alle bonnen en facturen goed te bewaren. Hiermee toon je aan dat het geld besteed is aan verbetering of onderhoud van de woning. Hier valt ook het isoleren of aanbrengen van energiebesparende maatregelen onder.

Meer artikelen uit de categorie: Info