Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds interessanter om voor een thuisbatterij te kiezen. Waarom? Omdat je met een thuisbatterij energie opslaat voor later. En dat is erg interessant, zeker met zonnepanelen! In dit artikel vertellen we je er meer over.
Hoe werkt een thuisbatterij?
Met een thuisbatterij sla je de zonnestroom die je niet meteen verbruikt op voor een later moment. Zo gebruik je jouw eigen stroom uit zonnepanelen wanneer dat jou uitkomt. Bijvoorbeeld in de avond, wanneer jouw zonnepanelen geen stroom opwekken. En dat biedt voordelen.
- Minder afhankelijk van het stroomnet
Door jouw zonnepanelen uit te breiden met een thuisbatterij, ben je voor een groot deel zelfvoorzienend op momenten dat de zon niet schijnt. De stroom die je overdag met je zonnepanelen opwekt, sla je met de thuisbatterij op voor een later moment. Hierdoor heb je minder stroom van het stroomnet nodig en ben je als het ware je eigen energieleverancier. Ga je in de avond voor heel de familie koken, werk je een flinke was weg of ben je lekker aan het Netflixen? Dan gebruik je hiervoor de stroom die je ’s middags hebt opgeslagen. Dit is niet alleen voordeliger, maar zo ga je ook meteen slimmer met je zelf opgewekte stroom om. - Geld verdienen dankzij prijsschommelingen
Combineer je jouw thuisbatterij en zonnepanelen met een dynamisch energiecontract? Dan wordt het pas echt leuk. Bij een dynamisch energiecontract wisselt de stroomprijs per uur en hier kun jij aan verdienen! Jouw thuisbatterij is namelijk op een slimme manier aan te sturen, zodat hij inspeelt op de prijsschommelingen in de markt. Zo kun je ervoor kiezen om de thuisbatterij vol te laden op goedkope momenten (bij een laag stroomtarief) en maak jij hier tijdens de duurdere uren gebruik van. Win-win!
- Noodoplossing
Het laatste voordeel van een thuisbatterij, is dat je de batterij kunt gebruiken als noodoplossing. Valt de stroom uit in huis of is er sprake van een stroomstoring op het netwerk? Dan kun je jouw opgeslagen elektriciteit gebruiken voor de verlichting en apparaten in huis. Hoe lang de thuisbatterij dat volhoudt, is natuurlijk afhankelijk van de capaciteit van de batterij en de apparaten die van stroom moeten worden voorzien. Houd er rekening mee dat niet alle batterijen deze functionaliteit bieden en dat hiervoor een extra onderdeel geïnstalleerd moet worden.
Wil je jouw eigen groene energie nog beter benutten? Dan kan het slim zijn om bij je zonnepanelen een thuisbatterij te installeren. Of de thuisbatterij voor jouw situatie rendabel is, hangt voor een groot deel af van de momenten dat jij energie verbruikt en opwekt. Het is daarom slim om je te laten adviseren door een expert.