like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

HZ Delta Academy krijgt lector Aquacultuur in Deltagebieden

Van: op 5 februari 2014

Jeroen Wijsman lector aquacultuurOp vrijdag 14 februari aanstaande vindt de inauguratie plaats van dr. ir. Jeroen Wijsman tot lector Aquacultuur in Deltagebieden aan Delta Academy van HZ University of Applied Sciences. De inauguratie wordt voorafgegaan door een minisymposium over de rol en de toekomst van aquacultuur in Nederland. Wijsman zal samen met de medewerkers van het lectoraat Aquacultuur in Deltagebieden praktijkgerichte kennis en ideeën over innovatie ontwikkelen om te komen tot een duurzame vorm van aquacultuur in de veranderende delta. De focus wordt gelegd op de ontwikkeling van nieuwe technieken en combinaties van soorten en de relaties met overige gebruiksfuncties. De aanstelling van Jeroen Wijsman tot lector aan de HZ Delta Academy wordt gefinancierd door IMARES Wageningen UR.

De Nederlandse schelpdiersector staat voor grote uitdagingen. De sector moet zuiniger omgaan met dure grondstoffen als mossel- en oesterzaad, waardoor de rendementen toenemen. Om de productie te laten groeien, wordt gezocht naar nieuwe gebieden, waarbij er vooral kansen liggen in de Westerschelde en de Voordelta, en verder in de toekomst ook in het Grevelingenmeer en een zout Volkerak-Zoommeer. Ook moet er worden geëxperimenteerd met nieuwe soorten en technieken, zowel op land als buitendijks. De nadruk moet hierbij liggen op hoogwaardige soorten en producten waarmee kan worden geconcurreerd met lage-lonen-landen. Er zijn echter ook kansen voor de aquacultuursector: er worden combinaties gezocht met overige gebruiksfuncties in de delta zoals natuur, veiligheid en recreatie waarbij het zowel om binnendijkse als buitendijkse kweek van mariene vis, schelpdieren, wormen en zilte gewassen gaat.

Toegepast en fundamenteel onderzoek
Praktijkgericht onderzoek zoals dat wordt uitgevoerd aan de HZ Delta Academy is bij uitstek geschikt om praktijkvragen van individuele ondernemers te adresseren, maar is niet voldoende om alle onderzoeksvragen uit de aquacultuursector te beantwoorden. Voor veel vragen is toegepast- en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek vereist. Vanuit het lectoraat zal dan ook nauw worden samengewerkt met kennisinstellingen zoals IMARES Wageningen UR, Deltares, NIOZ en de Wageningen Universiteit.

Jeroen Wijsman

Jeroen Wijsman (1967, Zierikzee) studeerde Biologie in Wageningen. Na zijn promotieonderzoek bij het NIOO in Yerseke, promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Thans is Jeroen werkzaam als senior onderzoeker delta ecologie bij IMARES in Yerseke, waarbij hij één dag in de week werkt als lector aan de HZ Delta Academy.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Zeeland

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!