like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Ideeën om een stukje duurzaamheid cadeau te geven

Van: op 27 juli 2016

Wij zelf zijn zo veel als mogelijk duurzaam. Tenslotte willen we allemaal graag dat de aarde ook nog mooi en schoon is als onze klein- of achterkleinkinderen worden geboren. We besparen dus op water door korter te douchen met een waterbesparende douchekop, we nemen wat vaker de fiets of het openbaar vervoer, we zetten apparaten wat minder vaak aan… Maar heb je bijvoorbeeld al eens stilgestaan bij het zoeken naar duurzame cadeaus? Daarmee kun je op een heel aardige en subtiele manier ook anderen helpen om duurzaam te zijn. En er zijn genoeg cadeau ideeën om dat te doen.

Het eerste waar je ook bij een duurzaam cadeau naar kijkt, is waar het product gemaakt is en hoe het tot stand is gekomen. Gelukkig worden de regels steeds beter, maar toch zijn er nog producten waarvan soms niet bekend is dat kinderarbeid onderdeel van het proces is geweest.

Bij het vinden van een duurzaam cadeau is niet alleen het maakproces belangrijk - ook het materiaal, het gebruik en het nut van het product tellen mee. Geef dus iets dat (1) nuttig is, (2) op een goede manier geproduceerd wordt, (3) niet te veel energie kost in gebruik en (4) gemaakt is van goede materialen. Wij geven je hier alvast drie voorbeelden van cadeaus die hieraan voldoen.

 

1.     Solar tuinlampen

Solar tuinlampen zijn lampen die gebruik maken van lichtgevoelige cellen. Deze mini-zonnepaneeltjes zorgen ervoor dat de lampen ’s avonds kunnen branden zonder dat je er batterijen in hoeft te doen. Ze gebruiken stroom die gedurende de dag is opgeslagen. Er zijn heel veel verschillende uitvoeringen van deze praktische lampen, zoals deze schattige bevertjes bijvoorbeeld. Ideaal als duurzaam cadeau, want het product kan jarenlang nuttig zijn als tuinverlichting zonder dat het milieu belast wordt door het stroomgebruik.

 

2. Thee-ei

Dit originele cadeau lijkt in eerste instantie niet erg duurzaam of bijzonder. Wat is er nou zo interessant aan een thee-ei? Toch is een thee-ei wel degelijk een duurzaam cadeau. Het produceren van theezakjes en verpakkingen hiervoor is namelijk een zware belasting voor het milieu. Denk eens aan al die honderden zakjes thee die je per jaar gebruikt - en hoeveel materiaal het wel niet kost om die allemaal te maken! Het is dan ook vele malen beter voor het milieu als je overstapt op het gebruik van een thee-ei en losse theeblaadjes. Daarmee heb je ook nog eens thee van betere kwaliteit.

 

3. Houten LED-klok

Iedereen weet dat LED-verlichting vele malen beter is voor het milieu dan de meeste andere soorten verlichting. Hoewel het echter zinvol is om alle lampen in je huis te vervangen, lijkt het bij een klok weinig zin te hebben. Tenslotte gebruikt die al nauwelijks stroom (misschien twee batterijtjes per jaar), dus wat maakt het dan nog uit? Deze houten LED-klok is echter een speciaal geval. Allereerst is hij geproduceerd van duurzaam hout, wat dus al veel beter is dan standaard glas of plastic. Daarnaast is het houten display eigenlijk standaard uit en gaat het aan als jij dat wilt. Er wordt dus niet alleen stroom bespaart doordat de verlichting uit LEDs bestaat, maar ook omdat de display een groot deel van de tijd uit staat. Er wordt dus gebruik gemaakt van duurzame materialen, de klok is duurzaam in gebruik EN het is natuurlijk ook gewoon een supercoole gadget!

 

Het vinden van een mooi, duurzaam cadeau

Natuurlijk is het altijd lastig om cadeaus te vinden die niet alleen leuk en origineel zijn, maar ook nog eens duurzaam. Daarom heeft Radbag deze al voor je uitgezocht. Alle producten zijn op een eerlijke manier gemaakt, zonder kinderarbeid of oneerlijke werkomstandigheden. Ze gebruiken weinig of geen energie en ze zijn gemaakt van zo duurzaam mogelijke materialen. Zodat jij je daar in elk geval geen zorgen om hoeft te maken bij het kiezen van een passend cadeau.

Meer artikelen uit de categorie: Overige

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!