Omdat er vandaag de dag veel over milieu en klimaatverandering wordt gesproken, ontstaat het idee dat het iets is van deze tijd. Maar is duurzaamheid wel van deze tijd of waren er vroeger ook al vormen van verduurzamen? Duurzaamheid kent een hele lange geschiedenis, die ver teruggaat tot de laatste beschavingen. Misschien denk je er wel eens over na wanneer je bij een online casino zonder cruks aan het gokken bent, hoe het eigenlijk zit met de energie die je verbruikt en of dit duurzaam is.
In de oudheid werd er wel over duurzaamheid gesproken, maar niet zoals wij dat vandaag de dag kennen. Veel samenlevingen hadden wel methoden om hun leefomgeving te beschermen. Volkeren over de hele wereld beheersen zorgvuldig hun natuurlijke bronnen. Bepaalde stammen in Noord Amerika volgden een systeem van roterende landbouw,waarbij gewassen werden gewisseld om de bodemvruchtbaarheid te behouden. Om de vegetatie te beheren en biodiversiteit te beheren werden er ook gecontroleerde branden gebruikt.
Middeleeuwse methoden
In de middeleeuwen werd in Europa het bosbeheer al op een duurzame manier toegepast. Voor hout, brandstoffen en bouwmaterialen waren bossen cruciaal, maar ook het behoud van bossen was essentieel. Het systeem wat werd gehanteerd van bosbouw, waarbij bomen werden gekapt en opnieuw werden geplant in bepaalde patronen, zorgden voor een continu houtaanvoer zonder de bossen uit te putten. Maar ook in de landbouw werden technieken toegepast zoals wisselbouw en het gebruik van dierlijke mest om de bodemvruchtbaarheid te behouden.
De industriële revolutie markeerde een belangrijke breuk met de vroegere praktijken van duurzaamheid. De snelle industriële revolutie leidde tot massale ontbossing, vervuiling en mijnbouw waarbij het behoud van natuurlijke bronnen vaak werd verwaarloosd. Technologische vooruitgang en een groeiende en bloeiende economie werden als belangrijker gezien. Steden werden groter en groeiden explosief, en de vraag naar grondstoffen nam toe. Het evenwicht tussen de natuur en de mens werd hierdoor verstoord.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
In de tweede helft van de 20e eeuw begon men toch in te zien dat de industriële praktijken schadelijke gevolgen hadden voor het milieu. Het boek “Silent Spring” uit 1962 was een mijlpaal, dit boek legde de gevaren bloot van chemische vervuiling en pesticiden. Dit was een impuls voor de milieubeweging, niet snel daarna werden er diverse bewegingen opgericht en kwam er ook nieuwe wetgeving. Tegenwoordig zijn er zelfs demonstraties tegen vervuilende bedrijven om meer aan het milieu te denken en nog meer te verduurzamen.
Oliecrisis in de jaren 70
De oliecrisis van de jaren 70 benadrukte de kwetsbaarheid van de onafhankelijkheid van de fossiele brandstoffen, er werd gezocht naar alternatieve energiebronnen. In deze periode werden ook de eerste grootschalige recyclingprogramma’s geïntroduceerd, overheden begonnen ook met het implementeren van milieuwetten. In de jaren 80 en 90 kreeg duurzame ontwikkeling een belangrijke plaats binnen de beleidsagenda’s. Duurzame ontwikkeling moest worden uitgevoerd zonder de toekomstige generaties in gevaar te brengen.
In de 21e eeuw heeft duurzaamheid zich verder ontwikkeld en is echt onderdeel geworden van wereldwijde beleidsinitiatieven. Het Akkoord van Parijs uit 2015 is hier een goed voorbeeld van, een collectieve inspanning om broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bedrijven moeten ook een grotere rol gaan spelen in groene energie en duurzaamheid, recycling en afval verminderen.
Technologische innovaties
Aan de moderne duurzaamheidsbewegingen hebben technische innovaties ook meegeholpen. Elektrische voertuigen, windmolens en energiezuinige gebouwen zijn maar enkele voorbeelden van technologieën die helpen de ecologische voetafdruk te verminderen. Slimme landbouwtechnieken zorgen voor een efficiënte voedselproductie en minder impact op het milieu.
Als concept blijft duurzaamheid zich ontwikkelen. De kern is geworteld in de menselijke behoefte om een goede relatie aan te gaan met de natuur. Van de traditionele methoden van onze voorouders tot de geavanceerde technologieën van deze tijd, is duurzaamheid wat ons herinnert aan de verantwoordelijkheid die we moeten hebben om de aarde te beschermen. Het tijdperk van nu heeft de urgentie van het verduurzamen versterkt, toch zijn de principes al eeuwenlang aanwezig.