Afgelopen week hebben de initiatiefnemers achter #StopGazprom 85.000 handtekeningen overhandigd aan minister van Klimaat, Rob Jetten. De ondertekenaars roepen gemeenten, waterschappen en Energie Beheer Nederland op om contracten en samenwerkingen met Gazprom zo snel mogelijk te verbreken. Minister Jetten heeft nu aan de Tweede Kamer toegezegd dat gemeenten binnen een half jaar hun Gazprom-contracten moeten beëindigen.
In het 5e sanctiepakket van de EU hebben de lidstaten afgesproken dat het verboden is voor aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven om nieuweopdrachten te gunnen aan Russische partijen gevestigd in de Russische Federatie, met inbegrip van dochters in de EU gevestigd die door deze partijen worden gecontroleerd of aangestuurd. Ook moeten bestaande lopende contracten met Russische partijen die zijn afgesloten vóór 9 april 2022 voor 10 oktober 2022 zijn beëindigd.
Minister Jetten: ‘Het is onwenselijk dat we als Europese landen op deze manier bijdragen aan de Russische staatskas.’
Mede-initiatiefnemer Werner Schouten: ‘Dit is een geweldige stap vooruit om Gazprom uit te sluiten bij aanbestedingen en de rol van het Russische energiebedrijf in het Nederlandse energiesysteem te minimaliseren.’
Hoewel tientallen gemeenten als Den Haag, Nijmegen, Utrecht en Hilversum aangeven van hun Gazprom-contract af te willen, lopen ze in de praktijk vaak vast. De initiatiefnemers roepen minister Jetten daarom op om een helpdesk op te richten die gemeenten helpt met het beëindigen Gazprom-contracten. De minister heeft toegezegd dit te gaan onderzoeken.
Om grote kostenverhogingen te voorkomen moet er volgens de initiatiefnemers een plan worden opgezet om het gasverbruik van gemeenten te verminderen en de energievoorziening te verduurzamen. Schouten: ‘Door de temperatuur van het zwembad te verlagen kan bijvoorbeeld al veel gas worden bespaard. Deze en andere tips moeten tussen gemeenten worden gedeeld en uitgewerkt in een reductieplan.’
‘Wat nu nog ontbreekt is actie tegen gaswinning door Gazprom op de Noordzee. Gazprom verdient, in samenwerking met staatsbedrijf Energie Beheer Nederland, nog elke dag euro’s met gaswinning van Nederlands aardgas op de Noordzee. Dat moet zo snel mogelijk stoppen’, aldus Schouten. Minister Jetten heeft toegezegd dat er binnenkort een actieplan wordt gepresenteerd waarin de rol van Gazprom op de Noordzee ook nader wordt bekeken.