Op vrijdag 28 juni is de landelijke start van het MyBeach-seizoen en openen maar liefst 24 MyBeaches aan de Nederlandse kust. In Castricum aan Zee verzorgen burgemeester Toon Mans en directeur van Stichting De Noordzee Eelco Leemans de officiële opening. Tijdens het strandseizoen zijn er verschillende activiteiten op de MyBeaches om bezoekers te stimuleren het strand schoon te houden en mensen te informeren over de gevolgen van afval op het strand en in de zee. Zo gaat op 1 augustus de ‘MyBeach Cleanup Challenge 2013’ van start, waarbij Stichting De Noordzee iedereen oproept om te helpen met het tellen en opruimen van afval gedurende een 24-daagse schoonmaakactie van de Noordzeekust.
450 stuks afval per 100 meter strand
Naar schatting verdwijnt er jaarlijks 20.000 ton afval in de Noordzee. Ongeveer 70% van het afval zinkt naar de bodem, de rest spoelt aan op de stranden. Het afval in zee heeft grote gevolgen voor zeedieren, zij zien het aan voor voedsel of raken erin verstrikt. Opruim- en telacties van strandafval geïnitieerd door Stichting De Noordzee tonen aan dat er per honderd meter strand gemiddeld 450 stuks afval liggen. Dit afval hoort natuurlijk niet op het strand of in de zee. Samen met alle MyBeaches pakt Stichting De Noordzee dit probleem aan.
Een MyBeach is een speciale zone op het strand gelegen bij een strandpaviljoen, waar de bezoekers zelf het strand schoonhouden. Het strand is te herkennen aan informatieborden, speciale houten prullenbakken en strandvlaggen. Na de succesvolle opening van zes MyBeaches in 2012, is het initiatief dit jaar uitgegroeid tot 24 locaties aan de Nederlandse kust. Tijdens de feestelijke opening op vrijdag 28 juni organiseren alle deelnemende strandpaviljoens een tel- en opruimactie van strandafval en andere activiteiten. Bekijk www.mybeach.info voor een overzicht van alle deelnemende strandpaviljoens en het programma per locatie.
Op 28 juni introduceert Stichting De Noordzee ook een speciale app: de Strandscanner. Hiermee kunnen strandbezoekers live aan de website doorgeven hoeveel afval waar gevonden wordt. En dat ook nog eens per categorie. De gegevens worden verzameld in een centrale database en zijn vervolgens zichtbaar op een kaart op de website. Stichting De Noordzee gebruikt deze data om de hoeveelheid en herkomst van afval te monitoren en het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.
MyBeach Cleanup Challenge 2013
Vanaf donderdag 1 augustus gaat een team van Stichting De Noordzee in 24 dagen maar liefst 350 kilometer Noordzeekust schoonmaken. Tijdens de opruimactie bezoekt het team alle MyBeaches. De wandeltocht begint in Cadzand en eindigt in Schiermonnikoog. Elke dag loopt het team rond de 15 kilometer. Stichting De Noordzee nodigt iedereen uit om mee te doen aan deze grote uitdaging. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu via www.mybeach.info voor een etappe van de MyBeach Cleanup Challenge 2013 inschrijven.