like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Naar Kenia met co2 compensatie en een e-visum

Van: op 26 januari 2021

visum kenia

Kenia is een van de populairste vakantiebestemmingen in Afrika. Maar ook door zakelijke reizigers en medewerkers van hulporganisaties wordt het land vaak bezocht. Om naar Kenia te reizen heb je een visum nodig en voor het klimaat is het goed als je de CO2 uitstoot van de reis compenseert.

Wie momenteel naar Kenia wil reizen weet dat er beperkingen gelden. Er worden sinds Sinds 1 augustus 2020 weer internationale vluchten uitgevoerd, maar om daar gebruik van te maken gelden wel voorwaarden.

Duurzaam reizen en verblijven

Het reizen naar andere continenten krijgt veel aandacht vanwege duurzaamheid. Vliegen levert nu eenmaal een forse CO2 uitstoot op. Maar er zijn meer kanten van duurzaam toerisme aan zo’n reis die doorgaans minder aandacht krijgen.

Om zo duurzaam mogelijk te reizen zorg je allereerst dat je de CO2-uitstoot, die het grootste klimaat-aandeel van de reis vertegenwoordigt, compenseert. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Daarnaast speelt je verblijf in het land een belangrijke rol. Het spreekt vanzelf dat een verblijf in een luxe hotel een grotere voetafdruk oplevert dan kamperen in de natuur. En veel minder bekend is dat daarvoor juist in Kenia ook behoorlijk wat mogelijkheden bestaan. Bovendien kun je lokale bevolking helpen door juist bij hen, in de kleine winkels, je aankopen te doen.

Nieuwe regels: e-visum verplicht

We stipten het al eerder aan, om in te reizen vanuit Nederland en België is het bezitten van een geldig visum voor Kenia verplicht. Dat is vanaf 1 januari 2021 verplicht voor alle buitenlandse reizigers die Kenia willen bezoeken. Vroeger was het e-visum slechts één van de verschillende soorten visums die het land aanbood. Nu is de overheid van plan om alle andere visumtypes af te schaffen.

Kenia is al een aantal jaren bezig om verschillende overheidssystemen te digitaliseren en het visumsysteem is daar onderdeel van. Al in 2015 introduceerde het land het elektronische visum vanwege het gemak. Het e-visum kan volledig online worden aangevraagd. Dankzij de online aanvraagprocedure hoeven reizigers niet meer naar de ambassade of het consulaat te gaan.

Het plan van de overheid zal als gevolg hebben dat alle andere visumtypes worden afgeschaft. Visums kunnen niet langer bij de ambassades worden aangevraagd, en ook de kiosken op het vliegveld gaan verdwijnen. Dit betekent dat ook het visum on arrival dan niet meer gekocht kan worden. Alle reizigers worden op deze manier verplicht voor vertrek een e-visum aan te vragen.

Sneller en veiliger

Het e-visum voor Kenia aanvragen via internet is sinds het werd geïntroduceerd in rap tempo populairder geworden. De belangrijkste reden hiervoor is dat de aanvraag een stuk sneller en eenvoudiger te verwerken is dan via de ambassade. Het kan vanuit huis online worden aangevraagd via een computer of smartphone, zolang aan de voorwaarden wordt voldaan. Voor de aanvraag is een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na aankomst. Afhankelijk van het reisdoel kunnen er extra documenten nodig zijn, zoals een uitnodigingsbrief van een bedrijf. Nadat de aanvraag is goedgekeurd wordt het visum per e-mail verstuurd en kan er mee gereisd worden. Het is geldig voor een verblijf van 90 dagen, en kan gedurende het verblijf in Kenia maximaal naar 180 dagen geldigheid worden verlengd.

PCR test

Reizigers die in Kenia aankomen moeten een officiële uitslag van een PCR-test bij zich hebben die maximaal 96 uur voor vertrek is uitgevoerd. Dat geldt ook voor reizigers die een tussenstop maken. Zij mogen het vliegveld niet verlaten.

Deze testuitslag moet voor vertrek geverifieerd worden door het Trusted Travel-systeem van de Afrikaanse Unie. Verder mogen reizigers geen hogere lichaamstemperatuur dan 37,5° C hebben en er mag geen sprake zijn van aanhoudend hoesten, ademhalingsproblemen of andere griepachtige verschijnselen.

De genoemde voorwaarden golden op 21 januari 2021. Omdat de voorwaarden voor reizen snel kunnen veranderen is het noodzakelijk om voor boeken en vertrek te checken.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws