Steeds meer ondernemers in Nederland willen duurzaam ondernemen om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld én om her en der wat geld te besparen. Feit is namelijk dat zakelijke energie een van de hoogste kostenposten is voor ondernemers in ons land. Maar: je hebt wel een energiecontract nodig om in je bedrijfspand te kunnen werken. Wat kan helpen is om te kiezen voor opzeggen zakelijk energiecontract en over te stappen op een nieuw contract. Waarom je dat moet doen en waar je op moet letten, lees je in dit artikel.
Waarom is het raadzaam om een nieuw zakelijk energiecontract af te sluiten?
Misschien vraag je je af waarom je naar een nieuw zakelijk energiecontract moet kijken op het moment dat je geld wil besparen binnen je bedrijf. Het antwoord daarop is duidelijk: regelmatig overstappen van energiecontract kan je namelijk aanzienlijke voordelen opleveren. Er zijn namelijk altijd wel zakelijke energieleveranciers die op dat moment een aantrekkelijke deal hebben, zoals een contract met hoge welkomstkorting of een goed cadeau. Dat is natuurlijk niet de enige reden om over te stappen. Energietarieven veranderen regelmatig door ontwikkelingen op de markt en in de economie. Hierdoor is de kans groot dat je met een nieuw energiecontract voordeliger uit bent, wat betekent dat je aanzienlijk wat geld kunt besparen binnen je bedrijf. Door na ieder energiecontract te kijken of je huidige contract nog steeds financieel gezien aantrekkelijk is, voorkom je dus dat je onnodig veel geld betaalt voor je zakelijke energie. Ook kun je op deze manier altijd profiteren van de meest gunstige voorwaarden van dat moment.
Stap over op een groen energiecontract voor je bedrijf
Zo is het aan te raden om je energiecontract bij een overstap eens flink onder de loep te nemen. Misschien beschik je nog wel over een grijs zakelijk energiecontract. Hoewel dit lange tijd de standaard is geweest, zijn er alsmaar meer ondernemers die tegenwoordig kiezen voor groene zakelijke energie wanneer ze een nieuw zakelijk energiecontract afsluiten. Er zijn steeds meer zakelijke energieleveranciers die deze vorm van energie aanbieden. Maar: het is wel aan te raden om goed te controleren of de leverancier daadwerkelijk groene stroom aanbiedt en waar deze stroom vandaan komt. Op die manier kun je de ecologische voetafdruk van je bedrijf verkleinen. Wil je hierbij het nodige geld besparen? Kijk dan eens naar de opties voor zakelijke zonnepanelen waarmee je je eigen zonne-energie op kunt wekken. Omdat energie uit de zon gratis is, maak je na een aantal jaren gebruik van gratis groene stroom. Over geld besparen én goed bezig zijn voor het milieu gesproken!
Kies de juiste looptijd en let op vast of variabel tarief
Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit voor je bedrijf, moet je kiezen voor hoe lang je dat contract wil hebben. Zakelijke energiecontracten zijn over het algemeen beschikbaar met een looptijd van 1 jaar, 3 jaar of 5 jaar. Voor welke looptijd je gaat, hangt af van je eigen wensen en de stand van de energietarieven op dat moment. Liggen de tarieven goed, dan is het zeker aan te raden om een zakelijk energiecontract af te sluiten met een langere looptijd, zodat je beschermd bent tegen prijsstijgingen. Daar tegenover heeft een kortere looptijd meer flexibiliteit. Waar je verder nog aan moet denken, is of je voor een vast of een variabel tarief gaat. Bij een vast tarief betaal je gedurende de looptijd van het energiecontract een vaste prijs per kWh (en m3 gas als je nog gas afneemt). In tijden van stijgende tarieven is dit zeker en stabiel. Bij een variabel tarief kan de prijs tijdens de looptijd van je contract namelijk nog veranderen. Dit is afhankelijk van de markt op dat moment. Kijk dus goed voor welke optie je gaat wanneer je een nieuw zakelijk energiecontract gaat afsluiten.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.