Begin augustus werd in San Francisco Peers.org in de steigers gezet, een organisatie die de ambitie heeft om de ‘deeleconomie’ wereldwijd te ondersteunen. Het werken onder ‘gelijken’ of ‘peers’ zit in hun naam en in het hart van de beweging. Bent u ook een ‘peer’? Walter Tempst en Elmar Willems geven in deze gastblog een introductie.
Volgens de opvattingen van de nieuwe deeleconomie, is iedereen een ‘peer’. Het gaat niet over die welgevormde vrucht, maar de mens als ‘gelijke’ in (sociale) netwerken. Het Engelse ‘peer-to-peer’ drukt dit uit en verwijst naar een mens- of community-gedreven economie met een nieuw ‘sociaal contract’. Het plaatst mensen in een nieuwe, constructieve relatie tegenover elkaar. In de plaats van het ongelijke gevecht tegen een ‘regime’ worden individuen – als ‘gelijken’ en tegelijk rijk in verscheidenheid – gedreven door een simpele vraag: “Wat kunnen we samen bereiken?”. Dat is goed, want er worden alternatieven gecreëerd vóór verandering, en het is veel slimmer dan vechten tégen iets. Die bypass om maatschappelijke problemen op te lossen wordt mogelijk door nieuwe instrumenten, technologie en organisatiestrategieën.
Peers.Org en hun doel
Bij Peers geloven ze rotsvast dat ‘delen’ het verhaal is dat een verschil kan maken, zeg maar: hoe de economie in de 21ste eeuw zou moeten werken. Natalie Foster, CEO en mede-oprichter van Peers: “The sharing economy is helping us pay the bills, work flexible hours, meet new people or spend more time with our families. We believe that by sharing what we already have – like cars, homes, skills and time – everyone benefits in the process. We think it’s how the 21st century economy should work, so we’re coming together to grow, mainstream and protect the sharing economy”.
Peers bouwt verder op iets heel bijzonders, namelijk dat ‘delen’ een diep engagement van individuen inhoudt. Het is leuk en het voorziet in onze behoeften met wederzijds voordeel voor alle betrokkenen. Het is uitzonderlijk dat een beweging zo’n sterke combinatie kent van persoonlijke, psychologische en economische ‘drivers’ . Bovendien is ‘delen’ ook een dringende noodzaak wegens oprukkende armoede, de uitputting en beschikbaarheid van grondstoffen, en de toegang tot diensten en producten. De deeleconomie is dan een aantrekkelijk strategie omdat het deze maatschappelijke uitdagingen tegelijk aanpakt en daarmee ook nog eens de lokale economie versterkt.
Hindernissen
De zoektocht naar mogelijkheden om te delen is nog maar pas begonnen en verschillende hindernissen moeten nog worden weggewerkt. Peers is ervan overtuigd dat, als de juiste ondersteuning wordt gegeven, alle betrokkenen in de deeleconomie meer bereiken door samen te werken, over communities-steden-regio’s heen, wereldwijd dus. De kern van Peers’ ‘theory of change’ is het ondersteunen van de deeleconomie door het ‘beschermen’, ‘laten groeien’ en ‘mainstreamen’ van de deeleconomie. “You first need to change culture, behaviors and politics before changing the economy. It won’t happen overnight but it’s a big audacious goal that we get fired up about every day”, voegt Natalie Foster eraan toe.
Peers van peers.org
‘Connecting the Collaborative Economy’ is ook de missie van andere bewegingen en organisaties zoals OuiShare, Shareable en The People Who Share. Peers zal actief met deze organisaties samenwerken, maar het verschil zit in het feit dat ze zich niet tot enkele regio’s of landen zal beperken, maar de ambitie heeft om de hele wereld als hun actieterrein te zien.
Leden, partners, ambassadeurs, en ‘champions’
De leden of ‘peers’ staan centraal bij Peers. Partners zijn organisaties en start-ups in de deeleconomie zoals Airbnb, Lyft en vele anderen. Ze brengen Peers bij hun leden onder de aandacht en werken mee aan het beschermen, laten groeien en mainstreamen van de deeleconomie.
De meest invloedrijke opiniemakers wereldwijd, zoals Lisa Gansky (Auteur ‘The Mesh. Why The Future of Business Is Sharing’), Rachel Botsman (Auteur ‘What’s Mine Is Yours. How Collaborative Consumption is Changing the Way We Live’), Antonin Leonard (medeoprichter OuiShare), Neal Goreflo (Shareable), geven Peers extra ruggensteun. ‘Champions’ zijn stichtingen en individuen die Peers financieel of strategisch ondersteunen.
Bent u ook een ‘peer’?
Bent u ook een ‘peer’? Wij meldden ons al bij de eerste 7.000 leden van Peers. Walter startte zijn eerste eigen experiment in Gent, door beschikbare ruimte in zijn huis te delen met jonge designers. Elmar was mede-initiatiefnemer van LETS Mechelen.
Walter Tempst en Elmar Willems
Walter Tempst @wtempst – Walter Tempst is innovatieadviseur bij de OVAM en bestuurder bij Plan C
Elmar Willems @elmarwillems – Elmar Willems is beleidsmedewerker bij de OVAM