Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide hebben een onderzoekscontract van $ 1 miljoen afgesloten met een Chinese batterijfabrikant om een nieuwe technologie voor energieopslag te ontwikkelen en binnen 12 maanden op de markt te brengen.
Het gepatenteerde ontwerp maakt gebruik van niet-giftig zink en mangaan, twee metalen die overvloedig aanwezig zijn in Australië, en onbrandbare waterige elektrolyt om een batterij met een hoge energiedichtheid te produceren.
De onderzoekers schatten dat de kosten van deze nieuwe elektrolytische Zn – Mn-batterij minder dan US $ 10 per kWh bedragen, vergeleken met US $ 300 per kWh voor huidige Li-ion-batterijen, US $ 72 per kWh voor Ni-Fe-batterijen en US $ 48 per kWh voor loodzuurbatterijen.
De batterij is ontworpen door Dr. Dongliang Chao en professor Shi-Zhang Qiao van de University of Adelaide’s School of Chemical Engineering and Advanced Materials.
De energiezuinige, veilige batterij opent markten waar het gewicht, de grootte en de veiligheid van de batterij belangrijke factoren zijn, zoals auto’s en ruimtevaart, en huishoudelijke en commerciële gebouwen en energieopslag.
Dr. Chao zei dat hoewel er andere Zn-Mn-batterijen op de markt waren, zoals de droge cel, deze niet oplaadbaar of recyclebaar waren en geen hoge energiedichtheid vertoonden vanwege een ander chemisch reactiemechanisme.
“Ik kan me voorstellen dat deze batterij op alle voertuigtypen wordt gebruikt, van kleine scooters tot zelfs dieselelektrische treinen. Ook in huizen die batterijen nodig hebben om zonne-energie op te slaan, of zelfs grote zonne- / windparken, ” zei hij.
“Met de productie van meer duurzame energie – zoals door wind- en zonneparken – wordt het opslaan van deze energie in batterijen op een veilige, niet-dure en milieuvriendelijke manier urgenter, maar de huidige batterijmaterialen – inclusief lithium, lood en cadmium – zijn duur , gevaarlijk en giftig.
“Onze nieuwe elektrolytische batterijtechnologie gebruikt de niet-giftige zink en mangaan en onbrandbare waterige elektrolyt om een batterij met een hoge energiedichtheid te produceren.”
Dr. Chao en professor Qiao begonnen ongeveer 12 maanden geleden aan het project in Zuid-Australië te werken en patenteerden de technologie begin dit jaar.
De Chinese batterijfabrikant Zhuoyue Power New Energy Ltd, wiens huidige batterijen loodgebaseerd zijn, heeft $ 1 miljoen geinvesteerd om de nieuwe technologie te ontwikkelen.
Het lopende onderzoek en de initiële productontwikkeling zullen worden uitgevoerd in Adelaide en de productie zal naar verwachting plaatsvinden in Australië en China.
“Bovendien maakt de batterij gebruik van basismaterialen en eenvoudige productieprocessen, zodat deze veel goedkoper te produceren en gemakkelijker te recyclen zijn dan bestaande batterijen met een vergelijkbare energiedichtheid,” zei Chao.
Dr. Chao promoveerde aan de Nanyang Technological University, Singapore en werkte als onderzoeker aan de University of California, Los Angeles, voordat hij vorig jaar aan de University of Adelaide in Zuid-Australië begon.