like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Opnieuw problemen met Belgische kerncentrale

Van: op 25 december 2015

kerncentrale DoelIn de nacht van donderdag op vrijdag is de kernreactor Doel 3 stilgelegd vanwege een waterlek. Dat bevestigde het elektriciteitsbedrijf Elektrabel.

Het probleem was een waterlek in het niet-nucleaire gedeelte, in een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. "Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren'', verklaart een woordvoerster. Een exact moment voor het heropstarten kon niet meteen worden gegeven.

Scheurtjes
Een andere eerder stilgelegde kerncentrale in het complex, Doel 2, was juist weer in bedrijf genomen. De afgelopen weken werden ook Doel 3 en een van de centrales in de plaats Tihange weer aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Dat zijn twee centrales waar eerder scheurtjes waren ontdekt.

Fairphone 3_Staring lady

Oudste kernreactoren
Het is de bedoeling dat zondag ook begonnen wordt met het in gebruik nemen van Doel 1. De reactoren Doel 1 en Doel 2 behoren tot de oudste kernreactoren van België.

Ze werden in 1975 in gebruik genomen. De centrales zouden definitief worden stilgelegd, maar de Belgische regering heeft de levensduur met tien jaar verlengd tot 2025.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Duurzame Fred schreef:

    Belgie beschikt over 5 kerncentrales. De centrale van in Tihange krijgen steeds meer problemen. Het is slechts een kwestie van tijd, dat deze centrale dicht gaat. De kosten zullen steeds hoger worden. Zolang het niet ten koste gaat van de veiligheid. Want het personeel wil ook veilig thuis komen. Op sommige momenten heeft Belgie een capaciteitsprobleem, of te wel te weinig stroom. De geleverde capaciteit van kerncentrales is een bescheiden capaciteit.
    In 2017 wordt aan de Belgische kust het windpark Belwind verdubbeld zie de site http://www.meewind.nl.
    De capaciteit van dit gehele windpark is goed voor de helft van alle 5 kerncentrales van Belgie. Met nog één windpark zoals Belwind op zee, zonnepanelen op alle daken in Belgie en andere maatregelen zoals zeer goede woningen zoals de NEN (Natuurlijk Energie Neutrale) (NEN) woningen http://www.renovatieprofs.nl/kennisbank/moeder-natuur-zorgt-voor-energieneutrale-woning?utm_source=nieuwsbrief_December%20editie%204&utm_medium=email&utm_campaign=edm_RenovatieProfs&utm_id=19867 kan Belgie ook in 2025 kerncentrales vrije land worden.