like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Opwarming van de aarde: biedt de e-bike de oplossing voor duurzame mobiliteit?

Van: op 10 juli 2019

We worden er dagelijks mee geconfronteerd: het klimaat is aan het veranderen. Dit uit zich steeds vaker in de vorm van extreem weer. Van aanhoudende droogte in de zomer tot aan de zachte winters die tegenwoordig de standaard vormen. Een groot contrast als we dit vergelijken met de winter van 1997 toen de laatste elfstedentocht plaatsvond. Sindsdien is het geen winter meer zo koud geweest, dat de Friese elf steden door middel van natuurijs met elkaar verbonden werden. We kunnen er dus niet meer omheen: de opwarming van de aarde en daarmee klimaatverandering is een feit.

Gelukkig onderneemt Nederland op zowel grote als kleine schaal de nodige actie om Co2 uitstoot en daarmee de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Zo zijn er door de overheid verschillende subsidies en regelingen in het leven geroepen die het verduurzamen van energie en mobiliteit voor de gewone burger aantrekkelijker maken. Daarnaast draagt ook de gewone burger op haar eigen manier een steentje bij om opwarming van de aarde tegen te gaan. Zo ruilt de één zijn diesel verbruiker in voor een elektrisch model, en de andere kiest ervoor om alleen nog gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne energie en wind energie. 

Het woon-werkverkeer is een grote vervuiler!

Het dagelijkse woon-werkverkeer is een behoorlijk grote belasting op het milieu. Kilometers lange files die zich iedere ochtend en avond op een slakkentempo voortbewegen, zijn niet alleen vervelend voor alle automobilisten die hier dagelijks in vaststaan, maar zijn ook nog eens ontzettend vervuilend. Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust en kiezen voor een alternatief. Zo is het openbaar vervoer voor veel mensen een prima oplossing, groeit carpoolen in populariteit en wordt ook de fiets steeds vaker uit het stof getrokken. Daarnaast valt op dat ook de e-bike terrein wint. Steeds meer mensen vervangen hun huidige vervoersmiddel voor een elektrische fiets met alle voordelen van dien! 

Is de e-bike dé oplossing?

Een elektrische fiets is een elektrische versie op een fiets zoals iedereen die wel kent. Het grote verschil zit hem in de trapondersteuning die voortkomt uit de motor en de accu. Deze zorgen er samen voor dat je behoorlijke afstanden kunt afleggen zonder vermoeid te raken. Dat betekent dat naar het werk fietsen met een e-bike een stuk aantrekkelijker wordt. Je fietst namelijk soepel en vlot over de fietspaden wat scheelt in tijd. Daarnaast is achteraan sluiten in lange vervuilende files verleden tijd. Kortom, de e-bike is een uitstoot vriendelijke mobiliteitsoplossing die zeker het overwegen waard is. Zo draag je zonder al te veel moeite toch je steentje bij aan een beter milieu! 

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!