like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Overshoot Day: ecologisch begrotingstekort van 36%

Van: op 19 augustus 2013

Vorig jaar schreven we het al: ‘sinds het ontstaan van de financiële en economische crisis lijkt het complete overheidsdenken nog maar op een ding gericht: het terugdringen van het begrotingstekort. Elk procentje boven de heilig verklaarde 3% leidt onmiddellijk tot politieke paniek. Die paniek bleef volledig uit toen op 22 augustus stilletjes de grens werd gepasseerd van de beschikbare capaciteit van de planeet. 22 augustus was 'Overshoot Day', de dag waarop de volledige jaaropbrengst van de Aarde is opgebruikt. De dag dus, waarop we van de toekomst moeten gaan lenen om de rest van het jaar door te komen. De dag, waarop het ecologisch begrotingstekort begint.’

Dit jaar is die grens weer twee dagen eerder bereikt, op 20 augustus,  en is het ecologisch begrotingstekort weer een procent opgelopen.  Dat ene procent  extra lijkt niet veel, maar het is wel de totale consumptie van de hele wereldbevolking voor twee dagen. Bovenop het tekort van meer dan vier maanden.

Ondertussen neuzelt Den Haag verder over herstel van economische groei, die de voetafdruk alleen maar nog groter maakt.

Kijk in de onderstaande grafiek hoe de aarde elk jaar vroeger op is.

Overshoot wordt berekend door het Global Footprintnetwork.

overshootlist

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws