Met het blote oog is aan een zonnepaneel niet altijd te zien welk merk het is of wat de capaciteit is. Voor de consument is dit echter wel belangrijke informatie. Een zonnepaneel van een A-merk met een capaciteit van 265WP kost bijvoorbeeld rond de €240. Een paneel van een onbekend merk met een capaciteit van 240WP kost slechts €184. Dat is een verschil van 30%. Van de buitenkant zien de panelen er echter identiek uit. Volgens hardnekkige geruchten worden panelen wel eens omgestickerd door installateurs. Daarbij worden oude stickers met informatie over merk en capaciteit vervangen door nieuwe stickers en worden de panelen vervolgens voor meer geld verkocht. Consumenten zijn hier de dupe van want betalen mogelijk meer voor panelen van mindere kwaliteit of capaciteit. De onafhankelijke site Zonnepanelen.net waarschuwt hen dan ook extra alert te zijn hierop. Op hun website geven ze advies over wat consumenten kunnen doen en waar ze op moeten letten bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
Minder capaciteit
Een zonnepaneel met een lagere capaciteit levert minder op. En 10% minder capaciteit zou opgemerkt kunnen worden, maar de prestatie van de panelen hangt af van meerdere factoren (zon, schaduw, ligging op het dak etc.). De verschillen zijn dus lastig te achterhalen. Zonnepanelen.net biedt consumenten enkele handige tips en tools om te controleren of de capaciteit van hun panelen overeenkomt met waar ze voor hebben betaald.
Controleren
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Wanneer een paneel de fabriek verlaat checken fabrikanten nog een laatste keer wat de capaciteit is. Dit heet de zogenaamde ‘flashdata’. Een paneel van 250WP kan bijvoorbeeld een capaciteit van 251WP of 249WP hebben. Maar een capaciteit van 241WP is onmogelijk. Dan zou het paneel zijn afgekeurd. Op www.zonnepanelen.net/zonnepanelen-omstickeren kan het serienummer worden ingevuld dat achter het glas op de panelen staat waarna de flashdata van het paneel getoond worden. Er kan dan gecontroleerd worden of dit overeenkomt met waarvoor is geoffreerd en betaald. Mocht het merk niet in de database van de tool staan dan kan de consument zich richten tot de fabrikant. Daarvoor heeft Zonnepanelen.net een standaard Engelstalige email aangemaakt die op de site is te vinden. De fabrikant kan aan de hand van het serienummer de flashdata achterhalen. Mocht het serienummer niet bestaan bij de fabrikant dan is er waarschijnlijk sprake van een omgestickerd paneel.