Lokale overheden hebben tal activisten en journalisten lastiggevallen die kritische vragen stelden over de voorbereidingen voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi. Het aftellen voor de opening van de Spelen over zes maanden is deze week begonnen.
Human Rights Watch rapporteert over pogingen van de lokale Russische overheid om organisaties te intimideren die onderzoek deden naar misbruik van werknemers tijdens de bouw van de Olympische locaties, naar het milieu en de gezondheid van de bewoners, en oneerlijke compensatie voor mensen die met geweld uit hun huizen zijn gezet. Human Rights Watch heeft ook gedocumenteerd hoe de autoriteiten journalisten hebben lastig gevallen en aangeklaagd, kennelijk als vergelding voor hun legitieme rapportages.
“Proberen om activisten en journalisten in het geniep te pesten en te hinderen is verkeerd en tast het imago van de Olympische Spelen alleen maar verder aan,” zei Jane Buchanan, associate-Europa en Centraal-Azië-directeur van Human Rights Watch. “Een van de niet-onderhandelbare voorwaarden voor het organiseren van de Olympische Spelen is om persvrijheid toe te staan, en de pogingen van de autoriteiten om critici het zwijgen op te leggen zijn een duidelijke schending van dit beginsel.”
Het Internationaal Olympisch Comite (IOC) heeft toegezegd om een vervolg te geven op gevallen van mishandeling van werknemers en andere schendingen van de mensenrechten die duidelijk gerelateerd zijn aan de organisatie van de Olympische Spelen. Persvrijheid wordt gegarandeerd door het Olympisch Handvest, die een hele sectie over heeft “Media Coverage van de Olympische Spelen.” Het IOC is verplicht om “alle nodige maatregelen te nemen om de ruimste dekking te garanderen door de verschillende media.”
Human Rights Watch documenteert al sinds 2008 het lastigvallen en intimideren van activisten, journalisten en anderen, vanwege hun publicaties over de Sochi Spelen.
“De voorbereidingen voor de Sochi Spelen werden vanaf het begin geplaagd door ernstige schendingen van de mensenrechten en andere problemen, waarvan vele alleen aan het licht gebracht door de inspanningen van activisten en journalisten”, aldus Buchanan. “Als het IOC werk wil maken van deze kwesties, moet het de Russische autoriteiten vragen om onmiddellijk te stoppen met het intimideren van activisten, organisaties en journalisten, en beschuldigingen van misbruik daadwerkelijk te onderzoeken.”
Ondertussen is door de Russen strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen ten minste twee journalisten en de algemeen directeur van een krant, kennelijk als vergelding voor hun werk. Websites van kritische media en bloggers worden gehackt of met ddos aanvallen geblokkeerd.
Pesterijen en intimidatie in Sochi zijn een onderdeel van het harde optreden tegen de mensenrechten in Rusland, dat al aan de gang is sinds de inauguratie van president Vladimir Poetin in mei 2012.