Na een lange en koude nacht blokkeerden zondagochtend (28 oktober) nog steeds meer dan duizend mensen van de Ende Gelände coalitie het kolenspoor van energiegigant RWE, vlak over de Nederlandse grens bij Heerlen. Het spoor wordt gebruikt om bruinkool te transporteren vanaf de Hambach bruinkoolmijn, met een oppervlak van 80 vierkante kilometer de grootste kolenmijn van Europa. Rond 140 mensen uit Nederland nemen ook deel aan de actie.
De bezetting van het kolenspoor werd gister opgezet nadat naar schatting 6.000 actievoerders vanaf het actiekamp bij Düren vertrokken, waar mensen uit heel Europa bij elkaar waren gekomen. Doel van de actie was om meerdaagse blokkades op te werpen gericht tegen de CO2 intensieve bruinkool infrastructuur in de regio: de Hambach bruinkoolmijn, de Inden bruinkoolmijn en het Hambach kolenspoor.
Vroeg in de ochtend wist een groep van enkele tientallen personen een enorme graafmachine in de Hambachmijn stil te leggen. Later op de ochtend bereikte 300 mensen de rand van de Inden mijn, waar zij werden omsingeld door politie. Omstreeks 1 uur ’s middags bereikten naar schatting 2.500 mensen het Hambach kolenspoor.
Politie grijpt in
De politie was massaal in het gebied aanwezig en probeerde met waterkanonnen, paarden, gepantserde voertuigen, pepperspray en wapenstok de blokkades te verhinderen. Volgens het politiebureau in Aken zijn rond de 400 personen aangehouden.
Vanuit Nederland werd er door een samenwerking van de groepen ASEED, Code Rood, GroenFront!/Wij Stoppen Steenkool, Fossil Free AUC en Fossil Free Wageningen opgeroepen om deel te nemen aan de acties. Twee speciale bussen reden afgelopen donderdag vanaf Amsterdam, Utrecht en Nijmegen naar het gebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de grens bij Limburg.
Code Rood woordvoerder Hanneke van Houten vanaf de blokkade: “De alarmerende feiten van de klimaatcrisis zijn onweerlegbaar. Vrijwel dagelijks horen wij over nieuwe rampzalige weersextremen. Ecologische ontwrichting leidt nu al tot ernstig menselijk lijden. Wij hebben niet alleen het recht, maar zelfs de plicht om in actie te komen. Ondertussen trekt de overheid alles uit de kast om klimaatvernietiger RWE te beschermen, in plaats van op te komen voor de mensen en hun recht op een veilige toekomst.”
Wij Stoppen Steenkool woordvoerder Egbert Born, vanaf de het actiekamp in Düren: “De Nederlandse politiek misbruikt vaak de Duitse bruinkoolmijnen als argument om in Nederland niet adequaat op te schieten met klimaatbeleid. Datzelfde doen federale politici hier, zoals minister Herbert Reul en minister president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet. Wij vinden dat zowel de bruinkoolmijnen als de Nederlandse kolencentrales moeten sluiten. Er is geen excuus voor uitstellen.”