De Rechtbank in Amsterdam heeft een voorstel van een plaatselijke woningcorporatie afgewezen om een buurt aardgasvrij te maken. Dat schrijft het FD. De rechter vindt het niet duidelijk of en in hoeverre de bewoners voor de kosten gaan opdraaien.
De rechter vindt dat woningcorporaties moeten garanderen dat verduurzaming niet tot hogere woonlasten leidt. Koepelorganisatie Aedes bestudeert het vonnis nog. De Woonbond, belangenvereniging voor huurders, noemt een garantie voor gelijke woonlasten een ’terecht punt van zorg’
De Amsterdamse rechtszaak werd aangespannen door huurders in de Wegener Sleeswijkbuurt in de hoofdstad. In de wijk wil woningcorporatie Eigen Haard 157 sociale huurwoningen renoveren en tegelijkertijd aardgasvrij maken. Een deel van de huurders vindt dat er teveel onzekerheid is over de kosten, schrijft het FD.
De woningcorporatie wil de betreffende woningen ombouwen tot nul-op-de-meter (NOM) woning. De woning wordt goed geïsoleerd, er komen zonnepanelen op het dak en het huis verwarmd met een warmtepomp. De woning wekt zo evenveel energie op als ze gebruikt, ofwel nul op de meter.
De rekening voor energie die de huurder eerder kwijt was aan zijn leverancier, betaalt hij nu aan de corporatie ter compensatie voor het renoveren van de woning. Deze Energie Prestatie Vergoeding (EPV) is gekoppeld aan de warmtevraag van de woning. Het is de EPV waar de rechter nu over valt. Volgens de rechtbank zitten aan het plan van Eigen Haard zoveel onzekerheden, dat niet gegarandeerd kan worden dat de isolatie dusdanig veel energiebesparing oplevert, dat de woonlasten gewaarborgd blijven.