like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Schone energie uit water, maar dan anders

Van: op 15 mei 2018

waveroller aw-energy megaroller

We kennen waterkracht uit stuwdammen en uit getijdestromen. Hier en daar wordt geprobeerd om de golfbeweging van het zee-opppervlak in stroom om te zetten. Ook de WaveRoller zet de energie van golven om in elektriciteit, maar dan onder water. De installatie wordt dicht onder de kust geplaatst op een diepte tussen 8 en 20 meter.

Afhankelijk van getijdencondities is het systeem ondergedompeld en dus niet zichtbaar. Systemen zijn verankerd aan de zeebodem. Een enkele WaveRoller-unit heeft een vermogen tussen 350 kW en 1000 kW. De units kunnen stand-alone worden ingezet of in farms.

 

Golven oogsten

De heen-en-weergaande beweging van water, aangedreven door golfstoten, zet het WaveRoller-paneel in beweging. Om de maximale hoeveelheid energie met een WaveRoller uit de golven te winnen, wordt het apparaat onder water geïnstalleerd op een diepte van ongeveer 8 - 20 meter, waar de golfstoot het krachtigst is. Een enkel paneel absorbeert 1,5-2 MW aan vermogen van de golfstoot. Het paneel maakt gebruik van de volledige diepte van de waterkolom vanaf de zeebodem tot aan het wateroppervlak.

Wanneer het WaveRoller-paneel beweegt en de energie van oceaangolven absorbeert, draagt het de energie over aan een gesloten hydraulisch systeem, dat niet in contact staat aan het zoute water. Zo is er geen risico op lekkage in de oceaan. Een hydraulische motor drijft een elektriciteitsgenerator aan. De elektrische output van deze hernieuwbare energiecentrale wordt vervolgens via een onderzeese kabel aangesloten op het elektriciteitsnet.

 

EU subsidie

AW-Energy, het bedrijf achter WaveRoller, ontving onlangs 5 miljoen EUR financiering afkomstig van het Horizon2020-programma van de EU. Het doel is om een ​​commercieel haalbare Power Take-Off-eenheid te produceren voor een apparaat van 1 MW, de MegaRoller. Het project wordt uitgevoerd met 10 partners, zowel bedrijven als onderzoeksinstellingen.

 

Voorspelbare bron

De WaveRoller kan een welkome aanvulling zijn op het arsenaal windmolens en zonnepanelen om duurzame energie ook meer voorspelbaar en stabiel op te wekken. Golfkracht wordt namelijk veel minder door weersomstandigheden beïnvloed dan zon of wind. Golven kunnen wat meer of minder zijn, maar aan de oceaankusten zijn ze er altijd.

Daarmee is ook de ideale locatie voor het systeem bepaald. Rustige kusten zoals we in Nederland kennen zijn minder geschikt. Maar dat wil niet zeggen dat initiatieven als de WaveRoller geen rol kunnen spelen in de Nederlandse energievoorziening.

Je zou bij voorbeeld kunnen denken aan golfenergieparken voor de Noorse kust. We halen ten slotte al Noorse waterkrachtstroom naar Nederland, en de windparken in de Noordzee zijn ook met elkaar en met het vasteland verbonden. Door deze aan elkaar te schakelen zou ook Nederland een flink deel van haar schone energiebehoefte uit golfkracht kunnen halen.

Een eerste indicatie van de kosten levert een vergelijkbaar rendement op als van windenergie. En ook hier zullen kosten dalen met het toenemen van het aantal installaties. Misschien moeten onze groene energieboeren maar eens in Finland gaan praten.

Meer informatie op aw-energy.com

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws