Luchtkwaliteit en fijnstof zijn onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn terug te vinden. Dan gaat het vaak over de lucht buiten. We willen emissies van fijnstof en andere schadelijke stoffen natuurlijk zoveel mogelijk beperken om het milieu te ontzien. Maar ook binnen kan de kwaliteit van de lucht onder druk staan.
Ook een slecht binnenmilieu kan directe gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom leggen we hier uit wat fijnstof is, wat de risico’s van fijnstof zijn, hoe fijnstof zich kan ophopen en hoe u kunt onderzoeken of fijnstof in uw huis of kantoor voorkomt.
Voor een gezond en comfortabel binnenklimaat is het van belang dat de temperatuur aangenaam is, er voldoende daglicht aanwezig is en dat de luchtkwaliteit aan de eisen voldoet. De luchtkwaliteit wordt soms negatief beïnvloed doordat huizen potdicht geïsoleerd. Ook de ventilatie van woningen laat vaak te wensen over doordat mensen te weinig luchten, maar ook steeds vaker door slecht functioneerde ventilatiesystemen. Om het binnenklimaat te verbeteren moet er gekeken worden naar luchtvervuilende bronnen in huis en zal de vervuilde lucht beter moeten worden afgevoerd. Een van die bronnen is fijnstof.
Wat is fijnstof?
Fijnstof is stof dat bestaat uit minuscuul kleine verontreinigende deeltjes in de lucht. De deeltjes zijn zo klein en u ze makkelijk inademt. Na het inademen nestelen de deeltjes zich in uw longen of komen ze terecht in de bloedbaan. Dat schaadt op termijn de gezondheid.
De Europese Unie heeft richtlijnen ingesteld om te grote hoeveelheden aan fijnstof te voorkomen. Hierin wordt onderscheid gemaakt in de toegestane concentratie van verschillende stoffen.
Waar komt fijnstof vandaan?
Er is niet maar één bron te noemen waar fijnstof vandaan komt. Fijnstof is een verzameling van verschillende soorten stofdeeltjes.
Fijnstof komt vrij uit of bij:
- Zeezout, de bodem of de wind
- Industrie, door bijvoorbeeld storten van bulkgoederen of vanuit metaal
- Open haarden, houtkachels en barbecues
- Verkeer, door het afschuren van rubber en roet uit uitlaatgassen
- Chemische reacties van zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden
- Stro en gedroogde mest
- Organismen, zoals planten die zaden en pollen verspreiden
Hoe weet ik hoeveel fijnstof er in de lucht zit?
Wilt u graag weten hoe het met de concentratie fijnstof gesteld is in uw straat? In Nederland staan veel meetstations verspreid, zie de website van het Luchtmeetnet voor meer informatie over de locaties van deze stations.
Daarnaast kun u ook de Mijn Luchtkwaliteit app installeren, ontwikkeld door o.a. het RIVM, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en GGD Amsterdam. Hierdoor kunt u op ieder moment van de dag de luchtkwaliteit van uw omgeving bekijken in de app.
Hoe verminder ik fijnstof in huis?
Om het fijnstof in huis te verminderen is in de eerste plaats een goede ventilatie van belang. Maak regelmatig schoon en voorkom onnodig stof.
Plaats een luchtreiniger in uw huis en plaats apparatuur in een aparte ruimte.
Houtkachels kun je uit oogpunt van fijnstof beter vermijden. Vervang ze door alternatieven zoals gas of elektrische kachels. Ook kun je kiezen voor gladde vloerafwerking in plaats van tapijt. Of plaats luchtzuiverende planten in de ruimte.
Wil je precies weten wat het resultaat is van de maatregelen? Fijnstof meten is dan de oplossing. Laat de luchtkwaliteit meten door een professioneel bedrijf, zoals Strooming.nl dat ook door verschillende tv-programma’s als expert wordt ingeschakeld. Zo zorg je ook binnenshuis voor een goed en gezond milieu!