Al eeuwenlang slapen mensen op kussens gevuld met speltkaf en gebruikers roemen de weldaad van het slapen er op. Waarom bestaat er dan geen speltkafmatras, zodat het hele lichaam van die weldaad kan profiteren? Die vraag hield ontwerpster Leonie Naessens bezig. Het kaf in één unit storten zou mensen weldra in een kuil doen gaan liggen, de door Leonie ontworpen individuele cilindervormige katoenen hulzen voorkomen dit probleem. Door haar uitvinding is slapen op natuurlijk speltkaf geen droom meer maar zuivere werkelijkheid. Ze noemt haar concept ‘Sleepybagzzz’, en het heeft als extra voordeel dat iedereen een matras op maat kan maken.
Sleepybagzzz zijn een uitkomst voor mensen die een verantwoord huishouden willen voeren, waarbij gezondheid en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vreemd genoeg zie je dat mensen kiezen voor onbespoten groenten omdat ze geen giftige stoffen willen binnenkrijgen, maar ´s nachts wel neerstrijken op een chemisch matras.
Helaas bestaan de meeste matrassen deels nog uit chemisch schuimrubber en worden met chemische verdelgers geprepareerd, erg ongezond voor mens en milieu. Gezonde alternatieven, zoals wollen matrassen of natuurlijk latex, zijn er wel, maar erg prijzig. Met de komst van Sleepybagzzz is er nu een betaalbaar alternatief voor goed en gezond slapen.
Sleepybagzzz zijn cilindervormige, katoenen hulzen van 9 bij 9 centimeter. Via een ritsje aan de onderkant worden ze gevuld met gezuiverd speltkaf. De gevulde zakjes worden in een frame geplaatst en vormen tezamen een stevig matras voor een gezonde nachtrust. Door het werken met losse elementen, hebben de Sleepybagzzz als extra voordeel dat je je matras naar eigen inzicht kunt vormen. Dus een extra breed of lang matras, of een matras in een afwijkende vorm is eenvoudig te realiseren.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Speltkaf heeft een goed ventilerende, vochtregulerende en warmteregulerende werking, is anti-allergeen en mijtwerend. Door haar geweldig ondersteunende werking wordt vaak gesteld dat het de futon overtreft. Aan speltkaf worden allerlei heilzame eigenschappen toegeschreven. Het speltkaf is weerstandverhogend en door haar ontspannende werking heeft het een positief effect bij hoofdpijn, migraine, stress en slapeloosheid.
Slapen op speltkaf is dus heel natuurlijk en gezond. En nog heel betaalbaar ook. Een normaal formaat eenpersoonsmatras heb je al vanaf 360 euro. Voor een zelfde soort matras van volledig natuurlatex, betaal je al gauw het dubbele.
Bedenkster Leonie Naessens is ontwerpster van accessoires van originele retrostoffen. Ze laat deze maken in haar eigen atelier in Indonesië, waar ze negen mensen in vaste dienst heeft. Uiteraard onder fairtrade omstandigheden. In haar atelier worden nu ook de Sleepybagzzz gemaakt. Niet van retrostoffen, maar van ongebleekte katoen.
Spelt is een oerproduct
Speltkaf is het omhulsel van het oergraan spelt, een agrarisch restproduct en dus ook goed composteerbaar. Het speltkaf haalt Leonie uit Duitsland. Tot voor kort werd in Nederland geen spelt meer verbouwd. Maar deze oeroude graansoort is nu sterk in opkomst, omdat de vraag toeneemt. Dat komt omdat steeds meer mensen een intolerantie of overgevoeligheid hebben voor het doorgeteelde tarwe. Zelfs mensen met een glutenintolerantie, kunnen wel tegen het glutenrijke spelt.
Sinds kort zijn boeren in het Noorden van ons land en in Overijssel weer begonnen met het biologisch verbouwen van spelt, zij het kleinschalig. Het verbouwen van spelt is milieuvriendelijk, omdat het weinig bemesting nodig heeft. Ook heeft het gewas van nature een resistentie tegen ziekten. Als er meer spelt wordt verbouwd in Nederland, dan is er vanzelfsprekend ook aanbod van het kaf. Dus Leonie hoopt dat ze binnenkort haar speltkaf van Nederlandse boeren kan betrekken
Een keertje proefliggen? Dat kan op afspraak in het atelier van Leonie in Amsterdam. Kijk op haar website of op de Facebookpagina.