like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Slimmer werken voor ‘ Als de dijken breken ….’

Van: op 13 november 2016

Godelieve Wijffels als de dijken brekenAfgelopen week was de eerste tv-uitzending van ´ Als de dijken breken ´ van de EO, waarin de dijk bij Katwijk breekt en de hele Randstad onder water loopt. Tijdens de dramadocumentaire krijgen we als kijkers steeds de ligging onder NAP van de betreffende locatie in beeld, wat de serie spannend maakt. Je ziet hoe door de heftige regenval de rioolputdeksels door de lucht schieten en hoe een meisje op de evacuatie reageert met de woorden: ´Hey, wat cool!’ Rijkswaterstaat en het KNMI komen met feitelijke informatie, die absoluut onvoldoende is voor de bestuurders om keuzes op te kunnen baseren en de chaos neemt toe wanneer de schoonvader van de premier door voorkennis als een van de eersten wordt geëvacueerd en een foto hiervan op twitter verschijnt.

De serie maakt duidelijk waarom we met klimaatverandering aan de slag moeten. Het mooie van de serie is dat we feitelijk geïnformeerd worden, maar ook de emotie komt binnen bij het zien van een situatie waarin we niet terecht willen komen. Geen postbus 51 bewustwordingsspotje over klimaatverandering kan tegen deze serie op. De kijkcijfers – een bereik van 1,7 miljoen mensen – zijn top.

De klimaatverandering was in dezelfde week trending topic. Zo stond ook de deltacommissaris op het jaarlijkse Deltacongres in het journaal van 20.00 uur te vertellen dat het klimaat verandert en iedereen aan de bak moet; immers alle beetjes helpen. Je regenpijp afkoppelen van het riool, tegels in je tuin eruit en een regenton of infiltratiekratten aansluiten. De bewoner van een luxe woning die in hetzelfde journaal gevraagd werd te reageren had toevallig een tuin die afliep naar het huis, waarbij het afzagen van de regenpijp geen optie was. Volgens de betrokken wethouder was een investering van €3.000,- om het probleem op te lossen over de top. Een ongelukkige combi van spelers en niet representatief.

De deltacommissaris heeft natuurlijk gelijk, het gaat om alle beetjes die mensen kunnen doen en dat heeft grote impact als we bedenken dat de helft van de ruimte in de stad particulier gebied is. Maar het gaat om een uitgebreidere mix van maatregelen op verschillende schaalniveaus. De maatregelen betreffen – naast wat bewoners kunnen doen – immers gebiedsontwikkelingen in bestaand stedelijk gebied, maatregelen in stroomgebieden van internationale rivieren, aanleg van stadsbeken en weteringen, regionale keringen, waterberging in parkeerkelders, et cetera. Van deze ingewikkelde mix van maatregelen – het nieuwe deltaplan in de stad – willen we als gemeente weten welke mix het meeste doeltreffend en efficiënt is. Intussen zijn we al gestart en willen we het slim aanpakken.

Die slimme aanpak willen we bereiken door ook te leren van andere sectoren, bijvoorbeeld hoe we betrokkenheid bij de klimaatopgave kunnen organiseren. Zodat we bijvoorbeeld weten dat mensen aan de slag gaan met energiebesparing door de aanschaf van zonnepanelen. Of door het opwekken van energie, wat verhoudingsgewijs financieel minder oplevert dan energiebesparingsmaatregelen, worden mensen enthousiast en geïnteresseerd in hun energiehuishouding.

Als nieuw ‘hoofd Ruimte en Economie’ van de gemeente Zwolle had ik laatst een kennismakingsgesprek met een van de projectontwikkelaars uit de stad. Hij vertelde met trots dat hij zojuist begonnen was met de bouw van een kantorenpand in de Betuwe met een Breeam certificaat excellent (beoordelingsmethode van de duurzaamheidprestatie van gebouwen). Zijn motivatie: je belegt alleen nog in een duurzaam pand, dat minder snel veroudert en dus toekomstbestendig is, zodat je het verschil maakt.

In de Breeamcertificering voor gebiedsontwikkeling lees ik dat bij de ontwikkeling van een gebied punten verdiend kunnen worden met maatregelen tegen overstromingsrisico´s, hitte-eilanden en windhinder en voor hemelwater opvang. Ik vraag me als nieuwkomer af hoe vaak we als gemeenten en waterschappen om een breeamcertificering vragen en daarop sturen? We weten niet precies wat anderen kunnen bijdragen en hoe we dat goed kunnen inzetten.

Als het om klimaatadaptatie (omgaan met klimaatverandering) gaat, dan ben ik benieuwd hoe goed we in staat zijn om met allerlei partijen samen te werken. Veel partijen, waaronder ondernemers, overheden, onderwijsinstellingen en lokale initiatieven hebben een intentieverklaring voor een klimaatactieve stad in Zwolle getekend. Maar wat ga je dan samen doen? In Zwolle heeft het geleid tot een 40-tal initiatieven en deelname aan een living lab in de IJssel Vecht Delta. Dat is een eerste stap; de wil is er en het is nu een kwestie van zoeken naar de goede modus van netwerkend samenwerken, waarin we belang bij belang leggen, kennis met kennis maken, geld bij geld leggen en werk met werk maken.

Gaat de serie ´ als de dijken breken …´ ons ook duidelijk maken en laten voelen, dat wij als beleidsmakers, aanjagers, et cetera ook uit onze koker moeten komen? Dat we op zoek moeten naar makelaars en schakelaars, ritselaars die weten wat er te koop is en die netwerken inzetten en verbinden? Mensen die het een uitdaging vinden om met elkaar iets te realiseren en elkaar ook de eer gunnen?

Het waarom van klimaatadaptatie is helder, nu nog het hoe!

Godelieve Wijffels

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, maex

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tjara schreef:

  Vrij simplistisch voorgesteld! Armoede-,klimaatconferenties e.d. zijn eigenlijk gedoemd te mislukken. Nog los er van dat ieder mens, iedere natie en ieder werelddeel zo zijn eigen maatstaven heeft én criteria om iets tot ‘probleem’ te benoemen. Als ergens dan al het woord ‘probleem’ gezamenlijk op geplakt wordt, dient de volgende stap genomen te worden. Wat heeft en is prioriteit voor het individu, de stad, het land, werelddeel?!
  Stel dat dat al lukt…is er dan geld/kennis om het ook echt aan te pakken?
  En stel dat iets is aangepakt, hoe wordt dat gecontroleerd?
  Neem nou de CO2 uitstoot…economische belangen (aandeelhouders, banen) kunnen aanleiding geven het maar niet zo nauw te nemen…voorbeelden genoeg!
  Steeds weer gaan nieuwe mensen, met vaak nauwelijks tot geen kennis, op stoelen zitten waar ze eigenlijk niks te zoeken hebben en er daardoor steeds weer vertragingen en misverstanden ontstaan. Deze situaties doen zich steeds weer voor van het IMF tot /overheden met nieuwe politici…plucheplakkers.
  Een goede journalist, maar ook een goed verstaander had kunnen voorspellen dat Trump zou winnen.. Er waren, best wel wetend dat de media in handen waren van de Democraten, genoeg signalen.
  En daar zitten we nu, een president die kolel,gas en olie de lucht in wil blazen…alles voor de poen!
  Sociale onrust in Europa…maar ook de VS ontkomen er niet aan..mensen voelen zich steeds meer belazerd door hun overheden…door de media met zulke eenzijdige berichtgevingen.
  Klimaat behelst ook sociaal klimaat…economisch klimaat…ethisch klimaat..etc.
  Alles hangt met elkaar samen.
  Maar..burgers komen steeds meer in de knel, steeds meer door zichzelf ook, maar ook doordat ze bv in huizen moeten wonen die in ingeklonken polders gezet zijn, waar de huizen verzakken en de tuintjes alleen maar steen zijn. Waar de kinderen niet buiten spelen, ook door de honden-, kattenpoep en nattigheid.
  Ja, laten we bij onszelf beginnen, maar tegelijk de gemeente en de politici aanspreken op hun gedrag!
  Beleidsmakers en politici zijn in dienst van de bevolking en worden door ook hun belastinggelden betaald!
  Wil een overheid nog meer loyaliteit van zijn bevolking, zal ze dondersgoed moeten beseffen dat ze in dienst staan, betaald worden door diezelfde bevolking!
  Dat zij bescherming Verdienen, in ruil voor de door hun betaalde belastingen en goed burgerschap!!

  Dus…voor Zwolle:
  *minder autowegen(asfalt) maar meer fietspaden, wandelwegen apart,
  *binnenstad e.o. wijken overal 30km zone,
  *boete op leegstand (verplichting op -tijdelijke- verhuur)
  *niet meer bouwen in te laag gelegen gebieden of bouwen op terpen,
  *dijken op orde,
  *wonen op het water bevorderen
  *stoppen met megalomane projecten (vergunningen) als voor nog meer theaters terwijl er zoveel leegstaand is.
  *P&R aan rand stad. Elektrisch vervoer naar binnenstad.
  *bos aanleggen
  *aan de gang met stadsboerderij
  *aan de gang met geen gif meer gebruiken in de gehele stad!
  *aan de gang met zelf stadsenergie opwekken
  *alleen elektrisch verkeer in de oude binnenstad ivm luchtvervuiling
  *katten!!!(toxoplasmose, vogelbescherming) en honden aan de lijn en dikke boete op poep niet opruimen. Kinderen kunnen dan weer naar buiten, hutten bouwen etc.Speciale uitlaatroutes om de stad voor honden.
  *Een goed werkend sociaal stelsel. Nu weten ze bij de gemeente niets van WMO! Oerwoud aan regels en organisaties.
  *Niet meer inhuren dure expertise van buiten…(Rode(t)orenbruggetje beschamende vertoning)
  *Ieder jaar verantwoording aan de burgers waar hun!! geld heen gegaan is!En aan besteed zal worden.Stadsreferenda voor te belangrijke zaken.
  *Geen eenmansfracties accepteren!
  *spijkerzittingen ipv pluche voor B&W. Praat, communiceer met de (niet je) inwoners en wéét wat speelt!!!

 2. rvsracer schreef:

  Allemaal leuk en aardig, maar……
  De containerschepen stoten het smerigste van het smerigste uit midden op zee, om de concurrentie bij te blijven????

  http://wakkeremensen.blogspot.nl/2016/11/nasa-satellietbeelden-laten-schokkend.html
  En als de informatie op deze site eens waar is?

  Is op deze beide punten niet veel meer winst te behalen betreffende het milieu?
  Als beide gewoon door gaan, wat heeft die kleine beetjes van ons dan voor zin?