De provincie Groningen zou onder één hoedje hebben gespeeld met NUON en RWE rond de aanvragen voor de vergunning voor de Eemshaven kolencentrale. De Statenfractie van de SP wil opheldering van het college.
Schijn van partijdigheid
Swagerman‘’Dat de provincie NUON en RWE als belangrijke adviseurs heeft betrokken bij de vergunningverlening brengt minimaal de schijn van partijdigheid en vooringenomenheid met zich mee’’, stelt Kees Swagerman van de SP. ‘’Zoals het nu lijkt zijn bezwaren van mensen en organisaties direct doorgestuurd naar de energiereuzen, werden gezamenlijke strategieën bedacht en waren de relaties tussen vertegenwoordigers van provincie en vergunningsaanvragers erg nauw’’, aldus Swagerman.
Voorkeursbehandeling voor de bedrijven
De SP wil dat alle notulen of andere documenten van bijeenkomsten met provincie en NUON en RWE zo snel mogelijk naar Provinciale Staten worden gestuurd. Het provinciebestuur moet volgens de fractie nu haar uiterste best doen om het beeld van de voorkeursbehandeling voor de bedrijven recht te zetten of deze te erkennen.
Doordrukken kolencentrale
Vorige week stelde de SP al vragen over mogelijke blunders met e-mailverkeer in dit dossier. Bijlagen bij de correspondentie bleken verdwenen te zijn. Greenpeace is naar de rechter gestapt om 300 stukken openbaar te krijgen. Swagerman: ‘’We zijn tegen een kolencentrale in de Eemshaven, en het is extra zuur dat er blijkbaar er van alles is gedaan om dit door te drukken. Groningen verliest sowieso. Of we zijn een hoop geld kwijt of we zitten met een vervuilende centrale opgescheept.’’
Bijlagen e-mail ‘zoek’
Ook blijken er nog altijd documenten die uit de mailboxen van ambtenaren waren verdwenen, zoek te zijn. Dat komt volgens de landsadvocaat doordat de tijdelijke versies van rapporten zoveel ruimte op de server innamen. Volgens het bedrijf Digital Investigation is niet voldoende gezocht en zou naast de e-mailserver ook een andere server met bestanden moeten worden bestudeerd. Volgens de provincie is dat niet nodig, omdat er voldoende is gezocht naar bestanden en de zaak al te veel tijd heeft gekost. Aan de verplichting om de verloren documenten op te sporen is volgens de provincie voldoende tijd besteed. Greenpeace zou de provincie overvragen door ook de laatste stukken te willen inzien. De provincie stelt dat met het openbaar maken van ruim 1300 stukken de belangrijkste documenten overhandigd zijn.
Wet openbaarheid van bestuur
Greenpeace probeert sinds medio 2011 onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) de ruim 1.700 stukken die de correspondentie tussen de energiebedrijven en de provincie beslaat boven water te krijgen. “We willen daarbij vooral inzicht krijgen in hoe die vergunningen tot stand zijn gekomen, en daarnaast een duidelijk signaal afgeven aan andere overheden dat we er bovenop zitten”, aldus campagnemedewerker Albert ten Kate van Greenpeace. De ruim 300 stukken die de organisatie nog niet in bezit heeft betreffen onder meer milieu-informatie inclusief emissies, en stukken die volgens Greenpeace door de provincie ten onrechte als ‘intern beraad’ werden aangemerkt, zoals uitwisseling van informatie tussen de landsadvocaat en Groningen, waarbij RWE en Nuon ook betrokken waren.