De markt voor collectieve zonne-energieprojecten, waarbij er wordt geïnvesteerd in zonnepanelen buiten het eigen huis, groeide 100% in 2016. Totaal zijn er via huishoudens bijna 100.000 zonnepanelen extra mogelijk gemaakt op een ‘ander’ dak of stuk grond. Dat concludeert ZonnepanelenDelen in nieuw onderzoek.
De markt voor collectieve zonne-energie groeide in 2016 naar 12 miljoen euro per jaar, een verdubbeling van de omvang ten opzichte van het voorgaande jaar. Waar de omvang van de crowdfundingmarkt in Nederland met 33% is gegroeid tot 170 miljoen in 2016.
Het draagvlak voor duurzame initiatieven stijgt als men ook zelf kan profiteren van de opwekte duurzame energie. 85% van de Nederlanders wil meer zonne-energie in Nederland. Daar financieel aan bijdragen en van profiteren leeft steeds meer, zo blijkt uit onderzoek van ZonnepanelenDelen. Nadat er al veel windmolens op land via coöperaties zijn gefinancierd, volgen nu vele collectieve of coöperatieve zonnedaken en -parken. Alle seinen staan op groen dat deze groei wordt gecontinueerd de komende jaren.
Collectieve zonne-energie
Met collectieve zonne-energie dragen vele huishoudens financieel bij om gezamenlijk een zonne-energieproject te realiseren. Dat kan zijn op het dak van een school, bij een boerenbedrijf of op een braakliggend stuk terrein. De gebouweigenaar stelt haar dak beschikbaar en laat derden investeren in de zonnepanelen. Zo profiteert de gebouweigenaar direct van een lagere energierekening zonder zelf te investeren. Huishoudens die zelf geen geschikt dak hebben, of huurder zijn, kunnen zo toch profiteren van zonne-energie.
Gebouweigenaren zonder PV-systeem ‘verbranden’ kapitaal
Gebouweigenaren hebben waardevolle vierkante meters erbij gekregen in de afgelopen jaren, omdat het dak plotseling ook een waardevolle ‘asset’ is geworden.
Met het dak is namelijk een directe energiebesparing te realiseren door het aanleggen van zonnepanelen. Daarvoor hoeft niet zelf geïnvesteerd te worden door de vastgoedeigenaar.
Zonne-energie buiten de eigen woning
Doordat bij zonne-energie de kapitaalsbehoefte geheel aan het begin van het project valt, is crowdfunding hiervoor een perfecte financieringsoplossing. Immers, de ‘brandstof’, de zonne-instraling, is gratis. Hierdoor zijn er naast die initiële investering verder amper kosten gedurende de looptijd van het project.
Er zijn bijna 10.000 huishoudens in Nederland die hebben bijgedragen aan zonnepanelen op een andere locatie dan het eigen huis. Dit aantal huishoudens is nog minimaal, ten opzichte van het potentieel, als er gekeken wordt naar lokale participatie in windmolens. Dit terwijl de gemiddelde Nederland positiever staat tegenover zonne-energie dan tegenover windenergie.
Conclusie
Alle signalen staan op groen. Na de groeispurt in 2015. Particulieren zien dat zonne-energie werkt, zeker met de overheid die nu gedwongen wordt om de eigen klimaat- en CO2-doelstellingen te halen geeft dit veel investeringszekerheid. De eerste grote zonne-energieprojecten draaien van lokale energie coöperaties en de weg is geplaveid om steeds sneller projecten te realiseren. Men wordt ervaren in alle stappen van het projectmanagement. Voeg daarbij de voordelige subsidieregelingen, de dalende prijzen per geïnstalleerde kWp (kilo Watt piek) en we kunnen uitkijken naar een zeer voorspoedig en zonnig 2017.