De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat leden van energiecoöperatie de Windvogel gewoon energiebelasting moeten betalen over de stroom die de Windvogel zelf produceert, zo meldt Energeia. Die uitspraak werd gedaan in een proefproces over een geschil tussen energieleverancier Anode en de Belastingdienst.
Leverancier Anode koopt de stroom die geproduceerd wordt door de vier windmolens die in bezit zijn van de cooperatie de Windvogel en levert deze stroom aan de leden van de Windvogel. Principieel vinden de Windvogel en Anode dat over deze levering geen energiebelasting betaald zou moeten worden omdat het zou gaan om zelflevering op afstand. De twee hebben daarom bewust op het proefproces aangestuurd, omdat zij wilden weten wat nu de juridische status is van een lid van een energiecoöperatie wanneer deze -via het openbare net- stroom verbruikt van een installatie waar hij deels zelf eigenaar van is.
De vraag in die rechtszaak was dus: is Anode verplicht om over de stroom die als ‘eigen verbruik’ aan de leden van de Windvogel wordt geleverd, energiebelasting te betalen? Anode stelde zich op het standpunt dat het in feite zelflevering is, dat de stroom niet van eigenaar wisselt en dat Anode slechts als dienstverlener optreedt die deze zelflevering faciliteert
Anode en Windvogel stellen dat producent en consument in dit geval één en dezelfde rechtspersoon zijn. Die situatie kent de bestaande wetgeving niet. De rechter oordeelde dat de coöperatie de Windvogel als eigenaar van de windmolens een zelfstandig rechtspersoon is en dat bij levering aan de leden van de Windvogel de elektriciteit dus van eigenaar wisselt. Dan is sprake van verkoop en levering, en dan is dus ook energiebelasting verschuldigd.
Dat er alleen sprake zou zijn van dienstverlening en facilitering van zelflevering door Anode vindt de rechtbank ook “onaannemelijk”, omdat Anode wel gewoon een marktconforme kWh-prijs in rekening bracht bij de Windvogel-leden die stroom afnamen, en niet alleen een vergoeding voor dienstverlening. Anode gaat tegen de uitspraak een hoger beroep instellen bij de belastingkamer van het Gerechtshof in Den Haag.