Met alleen natuurbehoud als businessmodel de CO2 uitstoot drastisch terugdringen? Dat is de case van het Nederlandse DutchGreen, dat gestart is aan een wereldwijde herbebossing van de planeet. Het doel is om voor 2030 maar liefst 3 biljoen nieuwe bomen te planten en honderdduizenden hectares bestaande bossen te beschermen tegen illegale ontbossing.
DutchGreen is hiermee het eerste beursgenoteerde bedrijf ter wereld dat zich puur richt op natuurbehoud, het planten van bomen en het onttrekken van CO2-emissies uit de lucht door middel van het creëren van nieuwe bossen. Zo brengt het bedrijf natuurherstel en -behoud naar de beurs.
CO2-compensatie
Een grootschalige markt van CO2-compensatie is van cruciaal belang om de doelstellingen van het klimaatakkoord te bereiken.
Voor een succesvolle herbebossing van de aarde zijn ook commerciële, doelgerichte bedrijven nodig met aanzienlijke organisatorische capaciteiten. Die kunnen samenwerken met lokale partners en getrainde en geïnformeerde projectmanagers.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
De organisatie heeft hiervoor eerder dit jaar de eerste stappen aangekondigd, waarbij het bedrijf gaat samenwerken met lokale projectmanagers om grootschalige inheemse bospercelen van meer dan 50.000 hectare aan te kopen.
De omvang van de wereldwijde herbebossing en natuurherstel die de komende jaren moet worden ondernomen, is bijna onvoorstelbaar. Dat biedt ook een geweldige kans voor de kapitaalmarkten en beleggers.
Businessmodel
Bossen kunnen regenval bevorderen, woestijnvorming stoppen, schoon water leveren, luchtverontreiniging verminderen, de lokale bevolking in hun levensonderhoud voorzien en dieren in het wild beschermen. Een deel van de waarde die een bedrijf als DutchGreen creëert bestaat dan ook uit het beschermen en optreden als bewakers van de wereldwijde bossen en als conservatoren van de natuur. Tegelijk is er bewust gekozen om te werken als een commercieel bedrijf.
Er zijn veel goede doelen, maar het vereist de economische drijfkracht om de schaal van natuurbehoud en herbebossing te bewerkstelligen die nodig is.
Dat wordt onder andere concreet in Sierra Leone. Daar wordt in het Miro Sustainable Plantation-project, hergebruikt gedegradeerd land hersteld door zorgvuldig geselecteerde bomen te planten. Zo wordt een duurzame plantage gecreëerd die 12.000 hectare zal beslaan en jaarlijks gemiddeld 55.000 ton CO2 compensatie oplevert.
Op lokaal niveau promoot het project duurzame landbouw voor een verhoogde voedselproductie en de duurzame teelt van bomen. In overleg met lokale boeren werkt het project ook aan het geschikt maken van de moerassige gebieden voor rijstteelt.
Mensen over de hele wereld worden zich bewust van het potentieel dat nature based solutions bieden, zoals herbebossing en ecologisch herstel om CO2 vast te leggen en de natuur terug te brengen in haar oorspronkelijke staat, wat ze niet zonder hulp meer kan. Deze nature based solutions hebben bewezen dat ze een aantrekkelijk alternatief zijn voor langetermijnbeleggers en bieden de mogelijkheid om te profiteren van de waarde van een natuurlijk groeiende grondstof en de eigendomszekerheid van de onderliggende grond.
Het bedrijfsmodel van DutchGreen bestaat uit een opeenvolgend proces van vijf stappen:
- Lokaliseren en beveiligen van land: Lokaliseren en beveiligen van land dat onmiddellijk gevaar loopt op ontbossing of aangetast land dat vergroening en natuurherstel nodig heeft.
- Bescherm, herplant en creëer natuurgebieden: Voorkom ontbossing en herstel gezonde ecosystemen.
- Certificeren van CO2-compensatie: Certificeren van de natuurgebieden tot CO2-compensatieprojecten met wereldwijd toepasbare normen.
- Verkoop CO2-compensatie: Verkoop CO2-compensatie aan bedrijven en individuen om klimaatneutraal te worden. Bedrijven die zich committeren aan een CO2-neutraliteit kopen bij DutchGreen hun geverifieerde uitstootvermindering.
- Landbeheer: Het beheren van de natuurgebieden.
Dit verdienmodel levert naast natuurbeheer tevens een grote portefeuille land op. Daarmee ontstaat een veilige buffer tegen inflatie, die onvermijdelijk wordt.
Het bezit van het juiste stuk grond, gekocht tegen de juiste prijs, zal een grote rol spelen in de stabiliteit en de lange termijn strategie van het bedrijf.
Groene toekomst
Het businessmodel gaat er van uit dat de prijzen voor CO2-compensatie zullen stijgen, maar dat is niet vereist om deze investeringsmogelijkheid tot een succes te maken door de zekerheid van de onderliggende grond.
DutchGreen is ontworpen als een carbon farmer die CO2-compensaties creëert, produceert en ontwikkelt, terwijl het ook opereert als een beursgenoteerde conservatieve beleggingsmaatschappij die landactiva vergaart om balanswaarde op te bouwen en behouden.
DutchGreen is verhandelbaar via Euronext Amsterdam, te vinden onder tickercode DGB en ISIN-code NL0009169515.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met partner DutchGreen