Het versnellen van de energietransitie is deze dagen relevanter dan ooit tevoren. De wens om minder afhankelijk van andere landen te worden en tegelijkertijd het klimaat te redden, maakt dit het uitgelezen moment voor verandering. Overstappen op hernieuwbare energiebronnen lijkt dus een win-win situatie voor mens en milieu.
Maar waarom gebeurt er dan nog zo weinig?
De bank durft het niet aan
Er is één groot probleem: de overstap naar groene energie vraagt om investeringen. En dat kapitaal is er vaak niet. Want ondanks dat het bedrijfsleven klaar is voor verandering, kunnen ze vaak geen kant op als het gaat om financiering.
Neem bijvoorbeeld de nieuwe generatie boeren; de meesten willen het bedrijf verduurzamen en natuur inclusiever maken. Maar wanneer ze hun voorstel bij de bank voorleggen wordt de financieringsaanvraag keer op keer geweigerd. Ze krijgen te horen dat de aanvraag niet binnen de oude regels past of dat het risico voor hen te groot is.
Subsidies niet voldoende
Daarnaast probeert de overheid met subsidies voor duurzame investeringen ondernemers te stimuleren om sneller over te stappen. Echter bieden de meeste van deze subsidies niet meer dan 70% van de benodigde middelen voor de investering. Dan is er dus alsnog eigen geld nodig om het andere deel te dekken.
Ook is het uitgetrokken budget vaak niet toereikend genoeg om aan alle subsidie aanvragen te voldoen. Waardoor veel aanvragen worden afgewezen. Enkel subsidies bieden dus ook niet voldoende financiële steun om ondernemers te laten overstappen.
Verder kijken dan de bank
Als gevolg hiervan zijn steeds meer ondernemers opzoek naar alternatieve vormen van financiering om hun bedrijfsplannen door te voeren. Dit blijkt uit de CBS Financieringsmonitor van 2021, waarin staat dat 34% van de succesvolle financieringsaanvragen door het mkb exclusief bij non-bancaire financiers is gedaan.
Beequip is een voorbeeld van zo’n alternatieve financier die ondernemers met duurzaamheidsplannen wil ondersteunen. Zij vinden dat een financiering bijna altijd mogelijk moet zijn en bieden een vooruitstrevend aanbod aan leaseoplossingen. Zo kun je hier elektrisch aangedreven materieel leasen, zoals elektrische bedrijfswagens, graafmachines en heftrucks. Maar ook eigen materieel herfinancieren en het kapitaal dat vrijkomt gebruiken om je bedrijf te verduurzamen.
Toekomstbestendig
De traditionele bank lijkt de vooruitstrevende ondernemer dus niet te kunnen ondersteunen. Maar alternatieve financiering, eventueel in combinatie met subsidies, kan wel een uitkomst bieden. Het is namelijk niet de vraag óf we gaan overstappen op duurzame energiebronnen, maar wanneer dit gaat gebeuren. Maak je nu de overstap dan is je onderneming klaar voor een houdbare groeispurt.