Hoe ziet de wereld eruit als China straks dé economische wereldleider is? Komende twintig jaar zal het zwaartepunt van de wereldeconomie verschuiven naar de Indo-Pacific regio, de landen rond de Indische en Stille Oceaan. VPRO Tegenlicht onderzoekt vanuit verschillende perspectieven wat de mogelijke toekomstscenario’s zijn voor dit nieuwe geopolitieke centrum van de wereld.
We lijken op een keerpunt te staan in onze geschiedenis. Terwijl de ene grootmacht, Rusland, met de invasie in de Oekraïne zijn ware dictatoriale gezicht laat zien, neemt de andere grootmacht, China, ook steeds duidelijker positie in. Volgens de prognoses zal dit land, met haar 1,4 miljard inwoners, de komende twintig jaar de VS hebben ingehaald als economische wereldmacht. Zullen we dan opnieuw vervallen in een koudeoorlogsdenken waarbij twee rivaliserende grootmachten, Amerika en China, als aartsvijanden tegenover elkaar komen te staan? Of zullen we tijdig inzien dat we naar een multipolaire wereld toe bewegen, waarbij we de macht in de wereld met elkaar zullen moeten delen?
Hoe zal China zich als autocratische grootmacht ontpoppen? Wat zal er overblijven van onze democratische en humanitaire waarden als China de dienst uitmaakt? Zal China een agressieve machtspolitiek gaan voeren, waarbij het niet ondenkbaar is dat, na Oekraïne, Taiwan aan de beurt is om te worden ingelijfd? Of zal zij zich opstellen als benevolent dictator, die het belang van de wereldhandel en de wereldvrede voorop zal stellen? Howard Zhang, eindredacteur van de Chinese BBC-tak, verwoordt het treffend: “Door de crisis in Oekraïne is alles op scherp gesteld en staan de Chinezen op een kruispunt: kiezen ze de kant van Rusland en bouwen ze samen met Rusland aan een Euraziatisch machtsblok? Of keren ze zich – wanneer Rusland als verliezer uit dit conflict komt – tóch weer richting het Westen? Hoe moet het Westen zich verhouden tot een steeds machtig wordend China?”
VPRO Tegenlicht onderzoekt de toekomst van de Indo-Pacific regio met sprekers uit alle hoeken van de wereld: met oud-diplomaat en geopolitiek commentator Kishore Mahbubani (Singapore), met financieel analist Andy Xie (Shanghai), met auteur en politiek commentator Fareed Zakaria (New York), met kunstenares Shake (Taiwan), met journalist Howard Zhang (eindredacteur BBC Chinese) en met economisch redacteur NRC, Maarten Schinkel (Amsterdam).
VPRO Tegenlicht: De wereldkaart volgens China, maandag 4 april, 20.20 uur, VPRO, NPO 2 en op zaterdag al online te zien via vpro.nl/tegenlicht