Letselschade, wat is dat eigenlijk precies? Voor veel mensen is het wel een bekend begrip, maar is het niet helemaal duidelijk wat het precies inhoudt. Daarom leggen we dat voor je uit, en ook wat je eraan kunt doen, als het je overkomt.
Letselschade bestaat uit lichamelijke verwondingen of psychische problemen die je ongewild hebt opgelopen. Bijvoorbeeld door een aanrijding, een ongeval op of tijdens het werk, of door een medische fout. In zo’n situatie kun je de persoon of organisatie die de schade heeft veroorzaakt vragen om deze schade te vergoeden.
Aangereden op de elektrische fiets
Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is gebleken dat in 2020 meer dan 25% van de fietskilometers afgelegd wordt met een elektrische fiets. Dit is het afgelopen jaar alleen maar meer geworden. In 2020 reden er al 2,9 miljoen elektrische fietsen in Nederland.
Het feit dat we meer met de elektrische fiets rijden, betekent helaas ook dat de kans op een fiets ongeluk is toegenomen. Bij een aanrijding tussen een voetganger of fietser en een motorvoertuig raken fietsers het vaakst gewond. De automobilist komt veelal met de schrik vrij.
De wetgever besefte dit ook en beschermt voetgangers en fietsers daarom tegen letsel als gevolg van deze verkeerongevallen. Ben je als voetganger of op de fiets aangereden door bijvoorbeeld een auto? Dan ontvang je, behoudens uitzonderingen, een letselschade vergoeding van ten minste 50% van je schade. Ook als je zelf een auto over het hoofd zag als fietser. En dit percentage kan nog oplopen als de gevolgen van het ongeval heel ernstig zijn.
Ongeluk tijdens het werk als ZZP’er
Steeds meer mensen in Nederland werken als ZZP’er, zelfstandige zonder personeel. Je geniet hiermee veel vrijheden, maar je loopt ook een risico. Je kunt immers geen gebruik maken van de bescherming tegen arbeidsongeschiktheid zoals collega’s in loondienst. Het is dan mogelijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te nemen, maar die is duur. Zelfs zo duur dat ze voor zzp’ers vaak niet te betalen zijn.
Overkomt je als zzp’er dan ook een ongeval tijdens het werk en heb je geen AOV? Dan biedt de wet ook voor jou als zzp’er bij een bedrijfsongeval een aantal mogelijkheden om letselschade te verhalen.
Maar wat doe je als je denkt dat je letselschade hebt opgelopen?
Eerst aansprakelijk stellen
Je stuurt eerst een aangetekende brief aan de persoon of organisatie die jouw schade heeft veroorzaakt. Hierin geef je aan dat je de persoon of organisatie aansprakelijk stelt voor letselschade.
Ontkent de persoon of organisatie (of zijn verzekeringsmaatschappij) aansprakelijkheid? Of wordt je het niet eens over welke schade de persoon of organisatie precies heeft veroorzaakt?
Als je er samen niet uitkomt, volgt er doorgaans een rechtszaak. Neem in dat geval contact op met Letselschade advocaat Nijmegen. Dat is een gespecialiseerde partij die uitsluitend zaken rond letselschade behandelt, door het hele land. Bovendien kunnen zaken rond letselschade lang duren. Dan is het ook prettig als je snel over een voorschot kunt beschikken om je (medische) kosten te dekken.
Krijg je te maken met letselschade? Laat je dan vakkundig bijstaan.